hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A net mindenkié?
Iránytű a szülőknek online térben
A net mindenkié?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 05. 07.
A bezártság szinte minden polgárt rákényszerít arra, hogy a kommunikáció modern formáit alkalmazza társas kapcsolatai fenntartására. A fiatal generációnak ez korábban sem jelentett gondot – de hogyan lehet mindezt úgy működtetni, hogy ne okozzon feszültségeket szülők és gyerekek között?

Az a kérdéskör, hogy a digitális forradalom mennyi jót, és ezzel együtt mennyi negatívumot hozott világunkba, eddig is komoly vitákat generált szakértők és szülők között egyaránt. Egészen biztos, hogy a generációk közti szakadékot soha nem látott módon elmélyítette. Persze a fiatalok igénye arra, hogy bizonyos mértékig túlszárnyalják elődeiket, hogy változtassanak az addig megszokott dolgokon, teljesen egészséges és a felnőtté válás része. Viszont semmiképpen nem adhat okot arra, hogy szülők és gyerekeik elveszítsék az egymás közti kapcsolatot és lezáruljanak a köztük lévő kommunikációs utak.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Nagyi a facebookon

A szülők helyzetét nagyban nehezíti, hogy gyerekeik már a digitális bennszülött generáció tagjai, vagyis okostelefonok és közösségi oldalak jelenlétében nőttek fel. Ha valaki így szocializálódott, akkor két párhuzamos világ lakója, mert a világháló a valóság olyan új színtereit biztosítja számára, ahol fizikai korlátok nélkül zajlik egy másfajta élet, közösségi élményszerzés. Viszont a technológiai forradalom nyomán kiépült „szép új világ” működésének megértése és főként tudatos használata komoly kihívás elé állítja az X-generáció tagjait.

Nem is olyan rég még működött a facebookos leselkedés a szülők részéről, aztán „jött a bukta, amikor lájkolta a tinit a nagyi”. A fiatalok persze pillanatok alatt alkalmazkodnak a helyzethez, meghagyták a klasszikus platformokat az idősebbeknek, míg ők újabbakra költöztek át; és a legkülönfélébb módokon biztosítják maguk és csevegőpartnereik számára a magánszférát – bámulatosan el tudnak bújni a kíváncsi felnőtt szemek elől. Nyomozó legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hol jár éppen a gyerek, miközben a fotelban kucorog egy telefonnal a kezében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!