hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Leáldozott a dollárnak? Így épül a globális világ keleti pólusa
Fokozódik az Eurázsiai régió integrációja
Leáldozott a dollárnak? Így épül a globális világ keleti pólusa

Hszi és Putyin egyaránt visszafordíthatatlan világpolitikai változásokról beszélt.(Fotó: AP / Sergei Bobylev)

2022. 09. 21.
Többpólusú világ kiépítésének menetrendjét körvonalazta az ázsiai hatalmi szereplőket tömörítő Sanghaji Együttműködési Szervezet szamarkandi csúcstalálkozója.

Stílszerűnek tűnhet, hogy az aktuális nagy geopolitikai átalakulások közepette a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) idei államfői csúcstalálkozóját Szamarkandban, a selyemút egykori fontos csomópontján tartották szeptember 15–16-án. Savkat Mirzijojev üzbég elnök a konferencia előtt megjelent publicisztikájában hangsúlyozta, hogy Szamarkand „olyan platformmá válhat, amely képes egyesíteni a különböző külpolitikai prioritásokkal rendelkező államokat”. Az államfő „Szamarkand szellemiségének” nevezte azt a szemléletet, miszerint történelmileg a világot a selyemút szempontjából mindig „egynek és oszthatatlannak fogták fel”. Ezt a látásmódot Mirzijojev összekapcsolta a „sanghaji szellemiséggel”, amely szerinte az SCO megalakítását motiválta 2001 elején. 

Az SCO jelenleg kilenc tagállamból (Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és a mostani csúcstalálkozón csatlakozott Irán), három megfigyelő országból (Afganisztán, Fehéroroszország és Mongólia) és kilenc párbeszédpartnerből (Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka, Törökország, Szaúd-Arábia, Katar és Egyiptom) áll. Az Egyesült Arab Emírségek szintén csatlakozni kíván, Szíria, Irak, Izrael, Banglades és Vietnám pedig párbeszédpartnerként vagy megfigyelőként venne részt az együttműködésben.

Az SCO-tagállamok az eurázsiai szárazföld több mint 60 százalékát foglalják el, lakosságuk meghaladja a 3,2 milliárd főt, együttes bruttó hazai termékük pedig a globális össztermék mintegy negyedét teszi ki.
Anti-NATO

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!