hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Túl stresszesnek érzi magát? Íme néhány hasznos tanács
Küzdelem korunk népbetegsége ellen
Túl stresszesnek érzi magát? Íme néhány hasznos tanács

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a stresszt századunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként tartja számon. Pozsgai Anita közgazdász, business coach és szupervizor mentális szempontból nézve közelíti meg, mi is történik velünk stresszes helyzetben: „Amikor olyan környezeti hatás, igénybevétel ér minket, ami eltér a megszokottól, a szervezet fúj egyfajta riadót, aktiválódnak azok a részei idegrendszeri és hormonális szinten, amik támogatják a megküzdést és egy új egyensúlyi állapot mielőbbi kialakítását. Tehát a szervezetünk egyszerre több – mentális, érzelmi és fizikai – szinten is reagál a kihívásra, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban megoldja azt.” 

A stressz jó is lehet

A stressz szó hallatán általában rosszra asszociálunk, azonban Pozsgai Anita felhívja a figyelmet arra, hogy a stresszt nem tekinthetjük szükségszerűen rossznak, mert az nélkülözhetetlen az élet különböző kihívásainak leküzdésében és a változásokhoz való gyors és sikeres alkalmazkodásban. 

Az igazi nehézséget az jelenti, amikor a stressz egy másik oldalával találkozunk. Ilyenkor egy megpróbáltatás sokkal inkább szorongást, félelmet vagy bénultságot idéz elő bennünk. A szakember szerint az a tehetetlenség, amit ilyenkor megélünk, hat az érzelmeinkre is, következményeként harag, agresszió, vagy akár szomorúság, csalódottság, depresszió is lehet az érzelmi reakciónk. Károssá akkor válhat, ha egy ilyen inger túl gyakran ér minket, vagy tartóssá válik, és emiatt nem tud kialakulni az új egyensúlyi állapot. Mint mondja:

„Ilyenkor a szervezet egy folyamatos készenlétet él meg, újra és újra aktivizálódik, ami a tartalékai kimerüléséhez vezethet.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!