hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Jönnek, mintha egy pattanástól akarnának megszabadulni”
Egészségügyi dolgozók a szívhangrendeletről
„Jönnek, mintha egy pattanástól akarnának megszabadulni”

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Bizonyos, hogy a magzat szívhangjának meghallgatása életeket fog megmenteni – annak ellenére is, hogy az egészségügyi rendszeren belül a többség kritikusan fogadta az erre vonatkozó rendeletet – derül ki egészségügyi dolgozókkal folytatott beszélgetéseinkből.

Ha egy nő terhes, és el akarja vetetni a kisbabát, akkor a nőgyógyászati szakrendelésről a területileg illetékes Családvédelmi Szolgálat (CSVSZ) védőnőjéhez irányítják. Az abortusz a terhesség 12. hete előtt akkor végezhető el, ha az anya vagy a magzat élete veszélyben van, illetve, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy ha az állapotos nő „súlyos válsághelyzetre” hivatkozik.

Ha a nő súlyos válsághelyzettel indokolja az abortuszt, két tanács­adáson kell részt vennie a Családvédelmi Szolgálatnál, melyek közül az első a magzat megtartását célozza. 
A terhesség a múlt héten hatályba lépett rendelet alapján csak akkor szakítható meg, ha az orvos a magzati szívhangot meghallgattatta a kismamával – és ő továbbra is az abortusz mellett dönt. 
Az egészségügyisek hozzállása 

A témáról több szülész-nőgyógyásszal beszéltünk, köztük ketten olyanok, akik nem hajlandók abortuszt végezni lelkiismereti okokból. A hatályos jogszabályok szerint erre nem is kötelezhetők, kivéve, ha az állapotos nő életveszélyben van. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!