hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robert C. Castel: a következő szint az atomháború lehet
Se Oroszország, se Ukrajna nem képes egyedül befejezni a háborút
Robert C. Castel: a következő szint az atomháború lehet

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Oroszország  a mozgósítással harmadszor is nekifogott, hogy az eddigi kudarcok után megnyerje  a háborút. Ezt még hagyományos eszközökkel vívná meg, de a következő szint már az atomháború lehet – állítja  Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai elemző, aki szerint az európai fiatalok számára véget érhet a gondtalan élet, ha nem sikerül megállítani az eszkalációt.

24 órán belül két olyan fejlemény történt orosz részről – a referendumok kiírása és a részleges mozgósítás –, amelyek alapvetően befolyásolhatják a háború további menetét. Hogyan látja ezek fényében a kilátásokat?

– Az első kérdés, hogy az ukrán ellenoffenzíva, a harkivi csata nélkül is bekövetkeztek volna-e itt és most ezek a fejlemények? Egyáltalán nem vagyok benne biztos. Azt hiszem, hogy a harkivi csata volt az a vízválasztó, amikor az orosz vezetés ráébredt arra, hogy a jelenlegi katonai felállással nem tudják megvalósítani a háborús céljaikat. Az első próbálkozás az ukrán katonai és politikai vezetés lefejezése volt, ez nem sikerült. A második próbálkozás az ukrán hadsereg felőrlése volt. 

A harkivi csata után igen kérdésessé vált, hogy az orosz hadsereg képes-e a jelenlegi állapotában ezt végrehajtani. Úgy tűnik, hogy arra a következtetésre jutottak, miszerint nem képes rá, és ezért kénytelenek lesznek változtatni a dolgokon, megnövelni a hadsereget, úgy élő erő, mint haditechnika szempontjából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!