hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt a Nyugat alkonya, de mi jön utána?
Robert C. Castel a világrendek háborújáról
Itt a Nyugat alkonya, de mi jön utána?

Vlagyimir Putyin a Valdai nemzetközi konferencián három és fél órán át magyarázta azt, milyen lesz szerinte a világ.(Fotó: AP / Pavel Barykin)

2022. 11. 03.
„A következő évtized lesz a legfontosabb a világpolitikában a második világháború vége óta. A Nyugat osztatlan uralmának történelmi időszaka a világ ügyeiben a végéhez közeledik. Az egypólusú világ kezd a múlté lenni.

A hidegháború során a Szovjetunió megpróbálta megosztani a nyugati világot, mennyire sikerült ez akkoriban?

– A hidegháború elején Truman elnök nagyon sikeres politikájának lényege az volt, hogy Amerika nem konfrontál egy atomfegyverrel fölszerelt Szovjetunióval, nem próbálja meg visszagörgetni azokat a hódításokat, amelyeket sikerült elérniük. Viszont a szövetségeseivel szorítófogást alkalmazott a Szovjetunió határai mentén, és ebben a fogásban akarta tartani, ameddig a kommunista rendszer belső ellentmondásai belülről szétszedik a rendszert. A Truman-doktrína úgy próbált megküzdeni a Szovjetunióval, hogy nem vitte ezt a küzdelmet a végletekig, vagyis az atomháborúig. Ezzel szemben Moszkva tett néhány próbálkozást arra, hogy megossza a Nyugatot.

A vietnámi háborúval vagy az atomfegyverek európai telepítésével kapcsolatban például ez sikerült is, de nagyjából elmondhatjuk azt, hogy az amerikai Pax Americana kitartott egészen az utóbbi évekig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!