hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robert C. Castel: az ukrán háború 12 megatrendje
Hogyan formálta át a világot az orosz–ukrán háborús konfliktus, és mit hozhat 2023?
Robert C. Castel: az ukrán háború 12 megatrendje

Orosz rakéták törmelékei Harkivban. (Fotó: AP)

2022. 12. 21.
Többek között világrendek változását, dupla hidegháborút, és egy új nukleáris korszak beköszöntét is elhozta a februári orosz invázió. Mi rejlik a frontról ömlő híráradat és az elemzések hada mögött? Hogyan formálta át a világot a háborús konfliktus, és vajon mit hozhat 2023?

Az a benyomásom, hogy az elemzők órákat tudnak időzni az orosz vagy az ukrán csapatmozgásokon és azon, miket is foglalnak el itt vagy ott. Az átlagembereket azonban a technikai dolgok nem, inkább az események mögötti megatrendek érdeklik. Tizenkettő ilyen trendet azonosítottam be.

 

Az első és a legfontosabb a világrendváltás, ami nem az ukrajnai háborúval kezdődött, viszont azzal fejeződik be. Gyökeresen megváltozott valami, hiszen már távolról sem az a helyzet, hogy az Egyesült Államok lenne az egyetlen szuperhatalom a világon. Látjuk, hogy az a világ, az a világrend, amelyik 1991 óta létezik, összeomlott, és most egy káosz felé haladunk. Hogy mi fog kiemelkedni ebből a káoszból, hogy milyen új világ lesz, azt még nem tudjuk pontosan.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!