hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Robert C. Castel: az ukrán háború 12 megatrendje

Többek között világrendek változását, dupla hidegháborút, és egy új nukleáris korszak beköszöntét is elhozta a februári orosz invázió. Mi rejlik a frontról ömlő híráradat és az elemzések hada mögött? Hogyan formálta át a világot a háborús konfliktus, és vajon mit hozhat 2023?

Európa bajban: ezek a törésvonalak gyengítik az Uniót

Az Európai Unió 2022-es évét egyértelműen meghatározta a szomszédunkban zajló orosz–ukrán háború, ugyanakkor ezzel párhuzamosan tovább folytatódtak a belső uniós politikai viták is. Ukrajna orosz megtámadása után az EU példátlan gyorsasággal reagált.

2022 legfontosabb trendjei: merre fordul Amerika?

Amit a 2022-es év mindennél jobban megerősített, az az, hogy az Egyesült Államok egy „fifty-fifty” ország. Mind a republikánusoknak, mind pedig a demokratáknak egyre ambíciózusabb terveik vannak Amerika gazdaságának, kultúrájának és polgári életének átformálására.

A DNS-től a karácsonyfáig: eldurvult identitásharc Izraelben

Izgalmas évet zár a zsidó állam is: az ideiglenes kormány összeomlásáról, Netanjahu visszatéréséről, az amerikai nyomásgyakorlásról, a 20 éve nem tapasztalt terrorhullámról, és a nemzet identitásának meghatározása körüli viharokról izraeli újságírókat, szakértőket kérdeztünk.

Belföld

„Utasítsd vissza a halált!” Visky András történetei a román gulágtól a megbocsátásig

„Nemcsak politikai fogság idején, hanem ma is sok olyan szituációt élhetünk át, amikor a szabadságunkért a legmagasabb árat kell megfizetnünk” – mondja Visky András, aki Kitelepítés című regényében írta meg családjuk drámai, mégis felemelő történetét. Az ‘50-es évek végén az író édesapját, Visky Ferenc református lelkészt Romániában 22 év börtönre ítélték a hite miatt, édesanyját pedig – hét gyermekükkel, köztük a kétéves Andrással együtt – kitelepítették a román gulágra.

Hit és értékek

A jövőt nem a csillagok írják

Európát már az ókortól mélységesen átitatta az okkultizmus és azon belül is a babonás csillaghit, illetve a csillagokhoz kötődő jóslás, az asztrológia. Újra és újra felmerül az is, hogy bibliai történeteknek – mint például a Jézus születése előtt feltűnt betlehemi csillagnak, vagy a 12 izraeli törzsnek – asztrológiai jelentést tulajdonítsanak.

A hanuka üzenete: győzelem az elnyomás és az önfeladás felett

Karácsonykor nemcsak Jézus születésére emlékezünk, hanem a Bibliában is szereplő téli ünnepre, a hanukára, amelynek 2200 éves üzenete ma is aktuális mind zsidók, mind keresztények számára.

Az igazi szeretet: így érdemes ajándékozni a Biblia szerint

Az egyházi adományozás mellett a Biblia nem keveset beszél a horizontális – ember és ember közti – adásról. Ide tartozik a jótékonyság (alamizsna), az adás mint tisztelet­adás, illetve az ajándékozás. Miért jótékonykodjunk, ha azzal úgysem tudjuk megoldani a szegénység problémáját? Tartozunk-e bárkinek anyagi elismeréssel? Mit tegyünk azokkal, akiknek mindenük megvan?

Fény a sötétben - E heti köszöntő

Kedves Olvasó! Ezekben a napokban nemcsak a karácsonyt, hanem a zsidó hanukát is ünnepli a világ. A történelmet és a Bibliát ismerők számára ez a két ünnep a reménység és békesség üzenetét hordozza.

HÁTTÉR

Akik a haldoklók kezét fogják

„Nagyon fontos a folyamatos jelenlétünk a kórházakban, mert a betegek meglátogatása egyben életmentő munka is, Jézus útmutatása szerint. A szükség pedig óriási” – mondja Sárközi György lelkész, a Hit Gyülekezete országos kórházszolgálatának vezetője.

Gazdasági mélyrepülés: erre számíthatunk jövőre

Várakozással és óvatos optimizmussal tekintett tavaly ilyenkor a világ 2022 elé. A covid-járványt sikerült megfékezni. Bár sokan mondták, hogy nem lesz már minden ugyanaz, mégis a normál élet helyreállítása volt napirenden. Az év azonban háborút és újabb gazdasági nehézségeket hozott. Vajon milyenek most a kilátások?

KÁVÉSZÜNET

Szívmelengető finomságok a Hetektől: Eperleves, lazacfilé és ehető ajándék

Karácsony közeledtével a legtöbb háziasszony gondolatai javarészt az ünnepi menü megvalósítására koncentrálódnak. Érthető, hiszen ez még a legrutinosabbak számára is kihívást jelenthet. Ebben a cikkben szeretnénk segítséget nyújtani azon hölgy­olvasóinknak, akik még bizonytalanok abban, mi is kerüljön az ünnepi asztalra.

Sírva mesélte a férjem, hogyan változtatta meg Jézus az életét a börtönben

„Egy ilyen erős férfi, aki a börtönben sem sír és nem is panaszkodik, hogy tud egy személyről (Jézus Krisztusról) így beszélni?” – teszi fel a kérdést Eszter szinte könnybe lábadt szemmel, ahogy felidézi, férje miként tett bizonyságot számára a láthatatlan Istenről, aki végleg megváltoztatta mindkettőjük életét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!