hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Utasítsd vissza a halált!” Visky András történetei a román gulágtól a megbocsátásig
Az íróval Kitelepítés című könyve kapcsán beszélgettünk
„Utasítsd vissza a halált!” Visky András történetei a román gulágtól a megbocsátásig

Fotók: Ladjánszki Máté

2022. 12. 21.
„Nemcsak politikai fogság idején, hanem ma is sok olyan szituációt élhetünk át, amikor a szabadságunkért a legmagasabb árat kell megfizetnünk” – mondja Visky András, aki Kitelepítés című regényében írta meg családjuk drámai, mégis felemelő történetét. Az ‘50-es évek végén az író édesapját, Visky Ferenc református lelkészt Romániában 22 év börtönre ítélték a hite miatt, édesanyját pedig – hét gyermekükkel, köztük a kétéves Andrással együtt – kitelepítették a román gulágra.

 

Egy idézettel kezdem a beszélgetésünket, amit az édesanyja, Sollich Júlia mondott Önnek a lágerben. „A gyönyörűség és a szörnyűség ugyanaz.” Én a regényét látom egyszerre gyönyörűnek és szörnyűnek.

– A szörnyűség és a gyönyörűség tulajdonképpen párban állnak az áldással és az átokkal. Az el nem fogadott áldás átokká válik. Az az átok viszont, amivel megküzdünk és rávesszük a Mindenhatót, hogy fordítsa el rólunk, áldássá lesz. Ézsaiás prófétának van egy gyönyörű imája: „Íme, áldásul volt nekem a nagy keserűség…” Végéremehetetlen titkai ezek a létezésünknek, de mégis a kezünkbe van adva, hogy szemben álljunk a szörnyűséggel, és ne sajátítsuk ki a gyönyörűséget. Számomra a regényírás ebben az értelemben is lelkigyakorlatnak bizonyult. Szembenézés azzal, hogy valójában miből is vagyok én, és mik volnának az életem valódi jelentései.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!