hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2022 legfontosabb trendjei: merre fordul Amerika?
James Jay Carafano, a Heritage Alapítvány Nemzetbiztonsági és Külpolitikai Intézete alelnökének elemzése
2022 legfontosabb trendjei: merre fordul Amerika?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 21.
Amit a 2022-es év mindennél jobban megerősített, az az, hogy az Egyesült Államok egy „fifty-fifty” ország. Mind a republikánusoknak, mind pedig a demokratáknak egyre ambíciózusabb terveik vannak Amerika gazdaságának, kultúrájának és polgári életének átformálására.

Vannak, akik azt sugallják, hogy a konzervatívok és a progresszívek közötti összecsapás egy olyan konfrontáció, amely egyre dühösebbé, szélsőségesebbé és erőszakosabbá válik, és abban tetőződik majd, hogy vagy az egyik fél összeroppantja a másikat, vagy az egész köztársaság meghasad a feszültség alatt. A jobb- és baloldal közötti jelenlegi viszály azonban elhalványul az utóbbi idők polgári viszályainak fényében.

2022-ben az amerikai színtér sokkal kevésbé volt konfliktusos, mint 2020/2021-ben, amikor az Egyesült Államoknak a Black Lives Matter és az ANTIFA zavargásai által kiváltott erőszakkal, valamint az Egyesült Államok Capitoliumában az elnökválasztás miatt kitörő konfrontációval kellett megküzdenie.

 

Belpolitikai megosztottság

Amikor a Legfelsőbb Bíróság megszüntette az abortusz alkotmányos védelmét és a tagállamok kezébe helyezte a döntést, a magzatgyermekek ügye ismét meghatározó és megosztó kérdéssé vált. Továbbra sincs nemzeti konszenzus azzal kapcsolatban, hogy az abortusz jog-e vagy sem. Annak az esélye, hogy nemzeti jogalkotás megoldja a problémát, a nullához közelít. Ehelyett több állam minden bizonnyal határozottan fel fog lépni, merőben eltérő politikákat hagyva jóvá. Az abortusz kérdése valószínűleg a soron következő országos választásokon is vízválasztó lesz majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!