hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az igazi szeretet: így érdemes ajándékozni a Biblia szerint
Mit mond a Szentírás az adásról?
Az igazi szeretet: így érdemes ajándékozni a Biblia szerint

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 12. 21.
Az egyházi adományozás mellett a Biblia nem keveset beszél a horizontális – ember és ember közti – adásról. Ide tartozik a jótékonyság (alamizsna), az adás mint tisztelet­adás, illetve az ajándékozás. Miért jótékonykodjunk, ha azzal úgysem tudjuk megoldani a szegénység problémáját? Tartozunk-e bárkinek anyagi elismeréssel? Mit tegyünk azokkal, akiknek mindenük megvan?

Az ünnepekhez közeledve sokan hirdetnek karitatív akciókat. Nyomás helyeződik állami intézményekre és vállalatokra, hogy egymást túllicitálva bizonyítsák szociális érzékenységüket. Elsőre jónak tűnik minden adás, hiszen az adományok a legtöbbször valóságos szükségeket töltenek be. De adás és adás erkölcsi értéke között komoly különbségek lehetnek. Nem mindegy, hogy milyen pénzből, milyen motivációból és kik számára történik az adakozás.

 

Az állami újraelosztás a rászorulóknak nagyon fontos – a szabadjára hagyott kapitalizmus enélkül borzasztóan kegyetlen viszonyokat tud teremteni (gondoljunk például a Charles Di­ckens által bemutatott 19. századi gyárak gyermekmunkásaira). Minden jóérzésű ember örül, ha az állam az adó egy részét a mélyszegénységben élők, a vakok, a fogyatékkal élők vagy más marginalizált csoportok megsegítésére fordítja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!