hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Séta Európa magyar zöld városában
Hangulatjelentés Kaposvárról
Séta Európa magyar zöld városában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
Somogyország fővárosa a festők, a virágok, a szökőkutak és a szecesszió városa. Mi több, itt látható Európa egyik legszebb virágos főtere (2017-ben kapta ezt a díjat) - ahol még az élmény- és gyógyfürdőnek is Virágfürdő a neve.

Nem egy tipikus úti vagy nyaralócélpont a dimbes-dombos Zselic által körülölelt Kaposvár. Természetesen ennek hátrányai mellett előnyei is vannak, például bár egyre több a látogató, mégsem kell turistaáradattal számolnunk még a főszezonban sem. Az utóbbi években gyakran megesik, hogy a megyeszékhelyről egykor elköltözők hazalátogatva szájtátva nézelődnek: alig ismernek rá az egykori álmos városkára. E sorok írójának kedves ismerőse is hasonló élményekkel gazdagodott egy közös kaposvári városnézés során.

Séta a virágos belvárosban

Sétánk során megnéztük Magyarország két éve átadott első „intermodális” csomópontját, amelynek lényege, hogy a városkép átalakulásával egymás mellé került a vasút- és autóbusz-pályaudvar (helyi és helyközi), megkönnyítve ezzel az utazók életét. Efölött ível át a Petőfi térről induló és Esterházy Pálról elnevezett gyalogos-kerékpáros impozáns nyolc méter széles híd – Kaposvár új szimbólumaként – összekötve ezzel két városrészt.

A 64 ezres lakosú Kaposvár belvárosa igazi békebeli hangulatot áraszt, érdemes felemelt fejjel járni: ugyanis közel 250 homlokzat, erkély őrzi a szecessziós stílust, többek között az Anker-ház, a Szivárvány Kultúrpalota, a Somogyi Sportmúzeum, a Tudomány és Technika Háza, a Hotel Dorottya, és még sorolhatnánk – amelyek mind-mind sok titkot, legendát ismernek. Hogy csak a legismertebbet említsük röviden: Csokonai, a szegény poéta, aki – miután fájdalmasan csalódott a szerelemben – mégsem tragédiát írt a városról, hanem inkább a Dorottya című vígeposzt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!