hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kevésbé ismert úti célok: Babócsától Ásványráróig
Kis ország nagy nemzeti parkokkal 
Kevésbé ismert úti célok: Babócsától Ásványráróig

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 05. 19.
Még mindig a legbiztonságosabb  itthon maradni, és felfedezni az ország rejtett zugait, kincseit.  Csak nemzeti parkokból tíz nagy is található: mindegyikben van valami különleges, amit érdemes megcsodálni, kipróbálni, átélni, megkóstolni, hazavinni. 

Magyarországnak nemzetközi szinten is számos ritkaságnak számító természeti értéke van, amit idén nyáron mindenképp érdemes megismerni.
Somogyi különlegességek

Minden év április végétől május végéig fehérbe öltözik Somogy megye déli részén a Babócsai Basa-kert Természetvédelmi Terület, ahol 13 hektáron virít a védett csillagos nárcisz. Európa legnagyobb kiterjedésű összefüggő nárciszmezeje nem mindennapi látványt nyújt. A történet szerint a nárciszt még a babócsai végvárat ostromló török pasa felesége hozta magával és ültette el. A virág azóta szaporodott el, mára annyi lett belőle „mint égen a csillag”. Egy szál nárcisz eszmei értéke tízezer forint.

Nyáron mindenhol jó, de a legjobb a vízparton! Gyékényesen, a magyar–horvát határ mellett csobbanhatunk az ország egyik legtisztább vizű bányatavában, a 320 hektár területű Kotró-tóban. Búvárbázis és szabad­strand is található a kedvelt üdülő- és horgászhelyen, a búvárok kedvükre merülhetnek ingyen a Kastély fogadónál. A tó partvonala látványosan tagolt, több félszigetet és egy nagyobb szigetet is felölel. Élővilága rendkívül gazdag, az ismert magyar halak mellett rákok és medúzák is felbukkannak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!