hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit mutat meg Mautner Zsófi egy világhírű sztárséfnek?
Halászlé és paprika
Mit mutat meg Mautner Zsófi egy világhírű sztárséfnek?

Wolfgang Puck, budapesti Spago éttermének séfje, Szántó István és Mautner Zsófi.(Fotó: arterego.hu)

2022. 08. 11.
Mautner Zsófi, a diplomatakarrier helyett a gasztrobloggerséget választó népszerű műsorvezető, szakácskönyvíró, diplomáciai érzékét nem akasztotta szögre. Amikor felkérik rá, szívesen mutatja be neves külföldi séfeknek is a magyar gasztronómiát. Most éppen Wolfgang Pucknak két hungarikumot.

Wolfgang Puck minden kétséget kizáróan egy séflegenda. 90 millió dolláros vagyonával a leggazdagabbnak számító séfek nemzetközi 10-es listáján az előkelő hatodik helyet foglalja el a Chinese Morning Post szerint. Pedig nem ezüstkanállal a szájában született. Egy dél-ausztriai kisvárosban látta meg a napvilágot 1949-ben. Szegény családban nőtt fel. A főzés alapjait cukrász édesanyjától tanulta, és már tizenéves korában elkezdett kisegítőként étteremben dolgozni. A kezdeti áttörést egy provence-i Michelin-csillagos étteremben töltött évek hozták, majd az Egyesült Államokban próbált szerencsét, ahol első éttermét is megnyitotta. A Spago a hollywoodi sztárok és a tévénézők körében is óriási népszerűségre tett szert, Puckot ma az első séfcelebként emlegetik. Évtizedek óta ő felel az ételekért az Oscar-gálán. Több mint 25 étterme van a világ legszebb tájain.

Első európai éttermét Budapesten nyitotta tavaly a Matild Palace Hotelben, azóta pedig rendszeresen látogat hazánkba, hiszen ő felel a megújult ötcsillagos szálloda minden egységének gasztrokoncepciójáért, így a tetőteraszon található bárért ugyanúgy, mint a Matild csodaszép kávézójáért. Mostani látogatásakor Mautner Zsófi mutatott neki két különleges helyet: egy neves paprikatermelőt, és egy olyan éttermet, ahol a legegyszerűbb receptet követve vitathatatlanul az ország legfinomabb halászlevét készítik.

Oscar-gálás magyar paprika

Puck és budapesti Spago éttermének séfje, Szántó István Zsófinak köszönhetően most személyesen is megismerkedhettek a Fajszi Paprika Manufaktúra tulajdonosaival. Istvánnak abban a kiváltságban volt része, hogy az idei Oscar-gálát követő partin magyar ételeket készített a sztároknak és kísérőiknek. A paprika, amit használt, nem volt más, mint a negyedik generáció óta paprikát termesztő Fajszi család paprikája, amit természetesen Magyarországról vitt magával. Ilyen előzmények után a séfek nagyon örültek, hogy személyesen is megismerhették a család tagjait.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!