hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg szükség volt Hirosimára?
Totális megsemmisítés
Tényleg szükség volt Hirosimára?

Székesegyház romja Nagaszakiban. A város a bombázás előtt a japán katolikus közösség központja volt.(Fotó: AP / Stanley Troutman)

2022. 08. 11.
A második világháború totális háború volt: immár a levegőből is az ellenség egész területére csapást lehetett mérni. És közben a laborokban ment a verseny egy még pusztítóbb bomba előállításáért. Az új fegyvert övező morális kérdések pedig mindig háttérbe szorultak a tudományos és geopolitikai szempontok mögött.

A világ 1945. augusztus 6-án drámai módon az atomkorszakba lépett.

A Hirosimára ledobott Little Boy és a Nagaszakit elpusztító Fat Man (ahogy a bevetett uránium-, illetve plutóniumbombát nevezték) összesen több mint 200 ezer áldozatot követelt.

A két csapás között az Egyesült Államoknak sikerült elérnie, hogy Sztálin felrúgja országa 1941-ben Japánnal kötött megnemtámadási szerződését. Ugyanazon a napon, amikor Nagaszakit a találat érte, a szovjet csapatok bevonultak a japán fennhatóság alá tartozó Mandzsúriába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!