hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ csak egy lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől?
Atomfenyegetések Irántól Ukrajnáig
A világ csak egy lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 18.
Egyre csak születnek az aggasztóbbnál aggasztóbb lehetséges forgatókönyvek az ukrajnai háború, az iráni atomalku és az észak-koreai nukleáris törekvések kapcsán – a hidegháború óta nem volt ilyen feszült a helyzet.

A napokban az orosz kézen levő ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű területét érő rakétatámadások és az 1970-ben életbe lépő atomsorompó-egyezmény kapcsán kiadott nyilatkozatok ismét kellemetlen képet festenek arról, hova is vezethet az orosz–ukrán háború, és az annak kapcsán feltámadó hidegháborús helyzet a Nyugat és a Kelet között.

Míg a felek egymásra mutogatva próbálják magukról áthárítani a felelősséget, mind megegyeznek abban, hogy egy atomkatasztrófa kitörésének esélye hosszú évtizedek óta nem volt ilyen magas.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár az atomsorompó-szerződés felülvizsgálati konferenciát a következő drámai szavakkal nyitotta meg New Yorkban: „A világ csak egy lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől”, majd hozzátette, az ukrajnai, közel-keleti és koreai-félszigeti válság miatt a világ olyan nukleáris veszély korába lépett, amelyre a hidegháború óta nem volt példa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!