hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Erkölcsi dopaminlöket? - szintet lépett a nyugati háborús retorika
Megszaporodtak a nyíltan világháborúra, illetve atomcsapásokra irányuló kijelentések
Erkölcsi dopaminlöket? - szintet lépett a nyugati háborús retorika

Fotó: AP / Leo Correa

2023. 02. 02.
Az elmúlt hetekben a NATO-országok és Moszkva részéről is megszaporodtak a nyíltan világháborúra, illetve atomcsapásokra irányuló kijelentések. Miközben számos nyugati ország egyre komolyabb fegyverszállítmányokkal látja el Ukrajnát, a béke lehetősége egyre távolabbinak tűnik.

Míg Magyarország továbbra is igyekszik minden eszközzel elkerülni a háborúba való belesodródást, nem utolsósorban azért, mert az közvetlen szomszédságában dúl, több NATO-ország politikusa és a transzatlanti szövetség vezetői szerint is a békéhez vezető út az, ha saját országaik biztonságát is kockára téve fokozzák az Ukrajnának küldött katonai szállítmányokat, és igyekeznek erőt fitogtatni az agresszor Oroszországgal szemben. Rober C. Castel biztonságpolitikai szakértő egy elemzésében rámutatott, hogy míg a régi időkben élők kevés illúziót tápláltak a háborúval kapcsolatban, tisztában voltak vele, mi az ára, és kétszer is meggondolták, mielőtt hadi ösvényre léptek volna, napjaink pacifistái erkölcsi alapon ellenzik a háborút, kivéve, ha sikerül meggyőzniük magukat, hogy létezik annál is gonoszabb, legyőzendő „hétfejű sárkány”, hiszen akkor hadba szállniuk már nem bűn, hanem morális kötelesség. Sosem tapasztalták meg a háború rettenetét, elvont fogalom csupán a számukra, ezért nem rettegnek tőle. Felhívja a figyelmet, hogy míg az emberiség évezredeken át csak olyan vezetőket engedett hatalomhoz jutni, akik tisztában voltak a háborúval és félték azt, manapság a „miniszoknyás hadügyminiszterek” korában élünk. „A hosszú béke utolsó napjait éljük. A háttérben a pacifisták lázasan hordják a rőzsét egy új világháború máglyájához” – tette meg dermesztő megfigyelését, melyet sajnos az elmúlt hetek eseményei csak alátámasztani látszanak.

„Oroszország ellen vívunk háborút”

Míg nyugati vezetők hónapokon át visszautasították Moszkva azon kijelentését, hogy a jelen háború Oroszország és a Nyugat konfliktusát jelzi, Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európa Tanácsban tartott beszédében a napokban egyértelműen kijelentette: Oroszország, nem pedig egymás ellen vívunk háborút. Először fordult elő, hogy egy EU- vagy NATO-tagállam vezető politikusa egyértelműen hadviselő félként határozza meg a mögötte álló európai szövetséget Oroszországgal szemben. A külügyminiszter egy nappal azelőtt tette megjegyzéseit, hogy a német kormány bejelentette: a legmodernebb Leopard tankokkal szereli fel az ukrán hadsereget, félretéve korábbi azzal kapcsolatos aggodalmait, hogy egy ilyen lépés a háború eszkalálására késztetheti Moszkvát.

A kijelentésre nem csak az orosz fél, számos újságíró és politikai elemző is felkapta a fejét, mondván, a zöld politikus vagy rendkívül szerencsétlenül fogalmazott, és ezzel a tűzzel játszik, vagy csak kimondta a valót, azaz, hogy Európa valóban háborúban áll Oroszországgal, ez azonban világháborút jelent. Németország történelmi teljesítményét tekintve egyik lehetőség sem megnyugtató.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!