hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Amerika benyújtja a számlát Közép-Európának
Közös ellenségképpel fonnák szorosabbra a NATO-t
Amerika benyújtja a számlát Közép-Európának

Antwerpennél partra szálló amerikai csapatok még 2020-ban. Cél: Kelet-Európa.(Fotó: AP / Francisco Seco)

2022. 02. 03.
Az EU és az Egyesült Államok közötti gazdasági és védelmi kötelékek roppant erősek, ám Amerika nem humanitárius alapon nyújt segítséget szövetségeseinek. Milyen érdekek fűzik Amerikát a mi régiónkhoz, és milyen árat fizethetünk Washington érdek­érvényesítése miatt?

A világszerte 600 katonai létesítménnyel „büszkélkedő” Egyesült Államok 60 országgal kötött már valamilyen katonai egyezményt, hogy dominanciáját érvényesítse és az egypólusú világrendet fenntartsa. A világ első számú hatalma sok szálon kötődik a mi régiónkhoz is; látható és kevésbé látható módon egyaránt jelen van a térségben.

Az amcsik már a spájzban vannak

A tengerentúliak egyik fő ügye, hogy az egyoldalú orosz energiafüggést relativizálják Európában. Emiatt hoznak létre cseppfolyósított földgázterminálokat Horvátországban és Lengyelországban, ami a kelet–nyugati vezetékrendszerre próbál alternatívát kínálni. Amerika katonailag is erőteljesen képviselteti magát a térségben (bár ez az elmúlt 30 évben fokozatosan csökkent). Hadiipari komplexumaik fenntartása céljából nemrég 750 milliárd dollárra emelték a Pentagon (Hadügyminisztérium) költségvetését.

Legutóbb idén év elején keltett nagy visszhangot (és sokak részéről felháborodást) a Szlovákiával kötendő biztonsági paktum, aminek keretében északi szomszédunk két repülőteret (Malacky-Kuchyňa és Sliač) adna bérmentesen az amerikai seregnek a következő 10 évben (százmillió dolláros védelmi infrastruktúra-fejlesztésért cserébe).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!