Hetek Univerzum
NATO-csatlakozás: Milyen vélt vagy valós félelmek motiválják a finneket?
Nagyhatalmak között

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

NATO-csatlakozás: Milyen vélt vagy valós félelmek motiválják a finneket?
Nagyhatalmak között
2022. 04. 13.
Finnország 1995-ben – a szomszédos Svédországgal, valamint Ausztriával együttesen – belépett az Európai Unióba. Ugyanakkor a NATO-csatlakozás soha nem merült fel komoly eshetőségként. Egészen mostanáig. (2022.04.14.)

A cikk megszületése után közel egy hónappal, 2022. május 11-én Finnország hivatalosan is bejelentette NATO-csatlakozási szándékát.

Az önálló államiság 1917-es kivívása óta folyamatos katonai függetlenségéről híres Finnországban február utolsó napjaiban egy csapásra jelentősen megváltozott a NATO-tagság támogatottsága úgy a lakosság, mint a politikusok körében. Hogy milyen vélt vagy valós félelmek motiválják a finneket, annak megértéséhez az ország történelmének és geopolitikai helyzetének ismerete szükséges.

Nagyhatalmak között

Az ún. keleti-tengeri finnségi né­pek a 8–10. század között érkeztek a Finn-öböl két oldalára. Közülük a finnek és a karélok néhány évszázad alatt belakták az Onyega-tótól a Botteni-öbölig terjedő Fennokarélia nevű térséget. A terület már az első ezredfordulótól kezdve a két fő európai hatalmi és szellemi erőközpont ütközőzónájává vált.

Az ország viszonylag sűrűbben lakott délnyugati csücskébe a svédek hozták be a kereszténységet a katolicizmus formájában. Az animista-sámánista természetkultuszt gyakorló finnek megtérítésével az angol születésű Henrik püspököt bízták meg, akit azonban egy Lalli nevű paraszt 1156-ban fejszével agyonvert a Köyliö-tó jegén. Henriket hamarosan szentté avatták, viszont a finnek viccesen Lallit tartják az első „unióellenes” honfitársuknak… Az Onyega- és Ladoga-tótól nyugatra élő karélokat a bizánci eredetű ortodox vallásba terelték be.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!