hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hová vezet a finnek és svédek NATO-csatlakozása?
Nyugaton a helyzet egyre fokozódik
Hová vezet a finnek és svédek NATO-csatlakozása?

Svéd haderő Gotlandon, a Balti-tenger legnagyobb szigetén.(Fotó: AP / Joel Thungren)

2022. 05. 19.
Az orosz–ukrán háború úgy tűnik, egy korszakot zár le az európai biztonságpolitikában; egyre kisebb a tér a semlegességnek. A nyugat térhódítása eddig is sok országot terelt a NATO aklába, ám Moszkva agressziója minden eddiginél hatékonyabb katalizátornak bizonyul a nyugati szövetség bővítésére.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét 1949-ben hozta létre 12 ország azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ellensúlyt képezzen a Szovjetunió katonai erejével szemben. A világháború után Európában is nagy erőkkel terjeszkedő szovjet birodalom ellen megszült katonai védelmi szervezet tagállamai arra kötelezték magukat (5. cikkely), hogyha egyiküket fegyveres agresszió éri, a többiek a védelmére sietnek.

Kelet- és Nyugat-Európa határmezsgyéjén több ország (a maga jól felfogott érdekében) úgy döntött, hogy a semlegesség (illetve később az el nem kötelezettség) útjára lép. Így járt el Ausztria, Szerbia, illetve egészen mostanáig Svédország és Finnország is. Szintén a semleges zónában rekedt (bár maga nem így akarta) Ukrajna, ahol jelenleg a háború dúl.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!