hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orosz–nyugati kapcsolatok Kína árnyékában
Régi ellenfelek
Orosz–nyugati kapcsolatok Kína árnyékában

Fotó: AP / Martin Meissner

2020. 07. 30.
Oroszország a NATO-ellenes szovjet örökséggel ugyan nem szakított, de nem rendelkezik Kína versenyképességével. Van-e Putyinnak a Nyugat elpusztítását célzó „mester-terve”, és kitől kell jobban tartani: az orosz medvétől vagy a kínai sárkánytól?

Július 4-én életbe lépett az az alkotmánymódosítás, amely 2036-ig lehetővé teszi Vlagyimir Putyin elnök hivatalban maradását. Az erről szóló népszavazást eredetileg áprilisban tartották volna, és a két héttel később, május 9-én, a második világháború lezárásának 75. évfordulóján rendezett nagyszabású ünnepség hivatott egyben Putyin „uralkodásának” meghosszabbítását és Oroszország ismételt világhatalmi rangra emelkedését demonstrálni. A koronavírus-járvány miatt az ország végül különösebb felhajtás nélkül lépte át ezeket a történelmi határvonalakat. 

Az igazán jelentős külföldi visszhang is elmaradt, az azóta egyre többször felbukkanó, Oroszországgal kapcsolatos hírek is leginkább a nemzetközi geopolitikai ambíciókkal foglalkoznak. Zömmel arra hívják fel a figyelmet, hogy Moszkva a Nyugat összeomlását igyekszik elősegíteni, illetve a NATO elpusztítását tűzte ki célul.

Hibrid hadviselés a NATO ellen

Nemrégiben, ez év márciusában ítélte el egy krakkói bíróság azt a három szélsőjobboldali, oroszbarát párthoz, illetve szervezethez tartozó lengyel elkövetőt, akik 2018-ban megpróbálták felgyújtani a Kárpát­aljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházát. Az eset – enyhén szólva – nem járult hozzá a nyelvtörvény miatt egyébként is feszült magyar–ukrán viszony kisimulásához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!