hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Robert C. Castel: nincs idő reagálni, ha Putyin atomfegyvert vet be
Az űrre is kiterjedhet a háború
Robert C. Castel: nincs idő reagálni, ha Putyin atomfegyvert vet be

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 06.
Ha az oroszok konvencionális rakétacsapás ködében vetnek be taktikai atomfegyvert, akkor a másik oldalon talán észre sem fogják venni, hogy az egyik ilyen töltet nem egy konvencionális, hanem nukleáris töltet volt, különösen, ha a támadás az űrben történik – állítja Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő.

Egy amerikai elemzés szerint Oroszországnak az amerikai műholdakat kellene előbb semlegesíteni ahhoz, hogy anélkül vethessen be nukleáris fegyvert, hogy azonnali megtorlástól kelljen tartania. Képes lehet Putyin egy ilyen csillagháborúra? Hiszen szovjet elődjei éppen ebbe buktak bele a nyolcvanas években, amikor Ronald Reagan meghirdette a Star Wars programot.

– Abban a pillanatban, amikor egy ilyen atomtöltet becsapódik, nem hagy kétséget afelől, hogy miről is van szó. Nincs szükség műholdra ahhoz, hogy valaki felismerjen egy atomrobbantást. Annak sincs semmi jelentősége, hogy egy hipotetikus nyugati válaszcsapás most következik be, öt perc múlva, vagy tíz perc múlva. Ami viszont nagyon fontos lehet az oroszok számára, hogy megvakítsák a nyugati műholdakat, és erre megvannak az eszközeik. Ha azonban Oroszország atomcsapást akar mérni Ukrajnára, akkor ezt műholdakkal és műholdak nélkül is végre tudja hajtani.

Ha eltekintünk az atomcsapás lehetőségétől, akkor milyen előnnyel járhatna Oroszország számára, hogy úgymond megvakítsa az amerikai megfigyelő műholdakat?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!