hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy élménydús nap a túlélés és a szabadság városában
Hvala (köszönöm) Dubrovnik!
Egy élménydús nap a túlélés és a szabadság városában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
Világhírű látképével Dubrovnik (régi magyar nevén Raguza) igazán méltó az Adria gyöngye címre. Megéri legalább egyszer bakancslistára tenni kivételes értékei miatt, és azért, mert bővelkedik magyar történelmi emlékekben.

Dél-Dalmácia felé tartva különleges élmény a lehúzott ablakon át élvezni a békésen fodrozódó Adriát (állítólag a legkékebb tenger a világon), melynek illata valahogy kellemesebb erre, mint északon. Nehéz elképzelni, hogy itt 30 éve még háború dúlt, és a patinás Dubrovnik is súlyosan megsérült a délszláv harcokban. Ám nagyot fordult a világ: a város összes sebe begyógyult, és szerencsére csak egy emléktábla jelzi a háború pusztítását.

Az utazók egyik kedvence, Dalmácia, és ezen belül is Dubrovnik mára rengeteg elismerést kap mind a szakmától, mind a turistáktól: trendi lett itt nyaralni. Már messziről látszik a félszigeten elterülő város bámulatos fekvése, és az, ahogy hajók, hatalmas yachtok kötnek ki partjainál. A kellemes időjárás miatt március elejétől október végéig tart a nyaralószezon.

Megfogadva egy helyi ismerősünk tanácsát, kora reggel érkezünk, hogy elkerüljük a turistahadak áradatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!