hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világhírű magyar fűszer története
Hogyan lettünk paprika-nagyhatalom?
A világhírű magyar fűszer története

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 08. 11.
A messziről érkezett fűszer idővel annyira a magyar identitás részévé vált, hogy már el sem lehet képzelni nélküle a magyar konyhát és a magyar lelkületet. De hogyan került hozzánk, és mit kell tudni róla?

A paprikatermesztés története hosszú időkre nyúlik vissza, a paprika hazája Mexikóban van. Innen kezdett terjeszkedni, először Amerikában, majd később Európában és Ázsiában is gyökeret vert. Az első európai feljegyzés 1493-ból való, Spanyolországból, olyan paprikákról, amelyek nagyon hasonlítottak a mostani díszpaprikatípusokra. Magyarországon a 16. században már ismerték a növényt, bár ekkor még csak a nemesek kastélyait színesítette. A paprikát kezdetben ugyanis nem ételek ízesítésére használták, hanem csak dísznövényként.

A különféle források alapján bizonyos, hogy keletről, a mai Törökország területéről érkezett először paprika hozzánk, erre utalnak az olyan korai elnevezései, mint például a törökbors vagy a tatárkabors. Később, miután a törökök lezárták a kereskedelmi útvonalakat, meggátolva ezzel a bors behozatalát, Portugáliából szállították a növényt a bors helyett.

A paprika a 18. század végétől egyre népszerűbbé vált, amikor rájöttek, hogy a termése nem mérgező, hanem kiválóan használható ételek fűszerezésére, így a paprika szédítő karriert futott be. Ekkor bukkant fel elsőként a szakácskönyvekben is: Nánási István 1771-es szakácskönyvében már megtalálhatjuk savanyúságként. Íze mellett kedvező ára miatt is hamar elterjedt mind szegényebb, mind gazdagabb körökben. Gyógyszerként a 19. századtól próbálták használni. Az 1831. évi kolerajárvány alatt mint megelőző gyógy­szer terjedt el.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!