Sajtóhír: Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője fiára ruházta át hatalmát
Iráni források szerint romló egészsége miatt döntött így
Sajtóhír: Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője fiára ruházta át hatalmát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 08.
Irán Izrael elpusztítására rendszeresen felszólító legfelsőbb vezetője, Ali Hamenei ajatollah fiára ruházta át hatalmát hanyatló egészségi állapota miatt, legalábbis erről adott hírt Momahad Ahwaze iráni újságíró iráni forrásokra hivatkozva a Twitteren. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az újságíró szerint a vezetőt romló állapota nagy aggodalommal tölti el, ezért döntött úgy, hogy 51 éves fiára, Szájid Mozstaba Hosszeini Hameneire bízza államigazgatási feladatait, aki jelenleg számos fontos biztonsági és hírszerzési feladatot lát el az országban. Európai források már tíz éve Mozstabát tartják az ajatollah legvalószínűbb örökösének 

Ahwaze megjegyezte, hogy egyelőre nem világos mi okozhatott ilyen szintű romlást a legfelsőbb vezető állapotában, de gyanítják, hogy prosztataráktól szenvedhet. Hozzátette, egészségi állapotának hanyatlása miatt Hamenei fontos találkozókat is lemondott, többek között a közelmúltban egy Hasszán Roháni elnökkel megbeszélt találkozót is emiatt törölt. 

Hamenei 1989 óta van hatalmon Iránban. A múltban is küzdött már egészségügyi problémákkal, 2014-ben prosztata-műtéten esett át, így nyugati források is úgy gondolták, prosztatarák lehet a háttérben. 

Egyelőre egyetlen hivatalos forrás sem erősítette meg a hatalomátadási hírt. 

Amennyiben az ismert iráni újságíró jelentése igaznak bizonyul, az azt is jelentheti, hogy Hamenei az Irán, USA és Izrael között fokozódó feszültségek közepette hagyja el pozícióját, röviddel azután, hogy Teherán közelében ismeretlenek likvidálták atomprogramjának kulcsszereplőjét, Mohsen Fakhrizadeh-t, amiért a zsidó államot tették felelőssé.

Azt sem tudni, hogy ha történt hatalomátadás, vajon végleges lesz-e, mivel ez szembemegy az iráni alaptörvényekkel, melyek meghatározzák milyen körülmények között lehet kijelölni új legfelsőbb vezetőt. Az ajatollah választáshoz ugyanis szakértői tanácsi döntés kell, mely jelenleg 88 ajatollah-ból áll. Az átmeneti időszakban pedig a törvény szerint az iráni elnök, a legfelsőbb bíró és az őrtanács egyik tagja kell, hogy igazgassa az országot. 

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!