Éles fegyverrel lőttek a Mahsa Aminit gyászoló tízezres tömegre Iránban
Eddig összesen 234 ember vesztette életét a tüntetések során
Éles fegyverrel lőttek a Mahsa Aminit gyászoló tízezres tömegre Iránban

Képforrás: Youtube / CNN

2022. 10. 27.
Gyászolók ezrei gyűltek össze szerdán Mahsa Amini sírjánál, hogy megemlékezzenek az elhunyt iráni nő tragikus esetéről a halála utáni 40. napon. A beszámolók szerint a rendőrség éles lövedékkel lőtt a tömegbe.

„Nő, élet, szabadság” és "Halál a diktátorra" – ezeket kántálta a tömeg egy része az Amini szülővárosában, Saqezben található Aichi temetőben.

A gyászolók szerda reggel a fiatal nő sírjához indultak, noha a biztonsági szolgálatok előre figyelmeztették Amini családját, hogy ne tartsák meg a ceremóniát, és azzal állítólag fenyegetőztek, hogy ellenkező esetben „a fiuk életéért kell majd aggódniuk”.

Több ezren (egyes becslések alapján mintegy 10 ezer ember) gyűltek össze a kurd nő sírja közelében, és csaptak végül össze a hatóság embereivel. Egy jogvédő szervezet és több szemtanú beszámolója szerint a hivatalos szervek éles lövedéket és könnygázt is bevetettek a tömeggel szemben.

A tüntetéshullám már másfél hónapja tart és az egész országra kiterjedő véres zavargások azóta sem csitulnak. 

Ahogy arról korábban írtunk, a tüntetések azután kezdődtek, hogy a 22 éves Mahsa Amini életét vesztette egy hatósági eljárás során. Aminit Teheránban tartóztatta le a helyi erkölcsrendőrség, mert állítólag nem megfelelő öltözéke viselt a fiatal nő, aki az eljárás során – tisztázatlan körülmények között, de a gyanú szerint a rendőrségi brutalitás miatt - életét vesztette.

(BBC/France24/Hetek)

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!