"A legrosszabb forgatókönyvre készülünk" - iráni atomlétesítmények elleni csapást próbálhat el Izrael és Amerika
A közös hadgyakorlatra 2022 első felében kerülhet sor
"A legrosszabb forgatókönyvre készülünk" - iráni atomlétesítmények elleni csapást próbálhat el Izrael és Amerika

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 12. 09.
Izrael és az Egyesült Államok egy közös hadgyakorlat lehetőségéről tárgyalnak, hogy felkészüljenek az iráni nukleáris létesítmények elleni közös offenzívára. Minderre néhány nappal azután kerül sor, hogy Washington és Teherán ismét leült a tárgyalóasztalhoz. A hadgyakorlatokat az amerikai katonai vezetők és Benny Gantz izraeli védelmi miniszter csütörtökre tervezett találkozóján vitatják meg a jelentések szerint.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az izraeli Kan műsorszolgáltató szerdai jelentése szerint több tucat repülőgépet – köztük F-35-ös, F-16-os és F-15-ös vadászgépeket, felderítőgépeket és tankereket – mozgósítanak majd a hadgyakorlat során.

Az akciót a csatorna információi szerint messze a Földközi-tenger fölött hajtanák végre, hogy így

szimulálják azt a távolságot, melyet a repülőgépeknek meg kell majd tenniük ahhoz, hogy csapást mérjenek az iráni nukleáris létesítményekre.

Körülbelül 1000 kilométeres távolságról van szó.

Valószínűsíthetően valamikor 2022 első felében tartják majd a hadgyakorlatokat.

Bár Teherán régóta azt kommunikálja, hogy nem szándékozik atomfegyvereket kifejleszteni, és atomenergia-programja kizárólag békés célokat szolgál, egy amerikai kormányzati forrás szerint

a tárgyalás alatt álló gyakorlatokkal az Iszlám Köztársasággal kapcsolatos „legrosszabb forgatókönyvre” készülnek.

Azaz ha mégis sor kerülne egy iráni atombomba kifejlesztésére, ami nagyban átszabná a régió hatalmi struktúráját és biztonságpolitikai helyzetét.

„Azért vagyunk pácban, mert Irán nukleáris programja egy olyan pont felé halad, ami túl megy minden ésszerű magyarázaton”

- mondta a Biden-adminisztráció egyik tisztviselője.

Majd hozzátette, hogy a tárgyalások természetesen még megfordíthatják ezt a folyamatot.

A Gantz-cal való találkozóra napokkal azután kerül sor, hogy a Washington és Teherán közötti tárgyalások hosszas szünet után újraindultak. Ezeken keresztül a két fél újra kívánja éleszteni azt az – Irán és a nagyhatalmak közti, 2015-ben aláírt – megállapodást, amely szigorúan korlátozza az ország nukleáris programját, cserébe a szankciók enyhítéséért.

Mióta Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kilépett a megállapodásból, Irán is elkezdte a megállapodásban foglalt kötelezettségvállalásait nem teljesíteni. Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy csakis az amerikai szankciók feloldása után tér vissza a korábban lefektetett szerződéses keretek közé.

Azóta azonban folyamatosan növeli az országban zajló urándúsítás mértéket. A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 20 százalékos tisztaságúra becsülte az iráni uránt. Ez ugyanakkor messze elmarad egy atomfegyver előállításához szükséges 90 százalékos – vagy még magasabb szintű – tisztaságtól.

A zsidó izraeliek többsége támogatna egy Irán elleni megelőző csapást Washington jóváhagyása nélkül is

Az Izraeli Demokrácia Intézet szerdán közzétett jelentése szerint a zsidó izraeliek jelentős többsége, 58%-a támogatná az iráni nukleáris létesítmények elleni csapást Washington zöld lámpája nélkül is.

Ez a szám az izraeliek 51%-ára csökken, ha figyelembe vesszük Izrael teljes lakosságát, beleértve a jelentős arab kisebbséget is.

A megkérdezett zsidó izraeliek nagy többsége (62 százalék) gondolta úgy, hogy Irán „nagy” vagy „egzisztenciális" veszélyt jelent, míg az arab izraelieknek csak egy kisebbsége (19 százalék) értett egyet ezzel az állítással.

A felmérés interneten és telefonon (a hálózaton nem kellően reprezentált csoportok kiegészítései) november 29. és december 1. között zajlott. Hatszáztizennégy férfit és nőt kérdeztek meg héberül és 150-et arabul.

(RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!