98 évesen elhunyt David Dushman, az utolsó még élő auschwitzi felszabadító
A volt Szovjetunióból származó férfi katona volt a második világháborúban, és a Harmadik Birodalom katonái ellen harcolt
98 évesen elhunyt David Dushman, az utolsó még élő auschwitzi felszabadító

Fotó: twitter/Reuters

2021. 06. 07.
Kilencvennyolc éves korában elhunyt David Dushman, az auschwitzi koncentrációs tábor még életben lévő utolsó felszabadítója, egykori sikeres vívó. Az oroszországi zsidó származású Dushman évek óta Münchenben lakott, ott is hunyt el - közölte szombaton a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

„David Dushman halála mélységesen elszomorít - mondta Thomas Bach, a NOB elnöke, egykori német vívó.

-Amikor 1970-ben találkoztunk, az auschwitzi háborús tapasztalati ellenére azonnal felajánlotta a barátságát és a tanácsait, ez egy olyan mély emberi gesztus volt, amelyet sosem felejtek el.”

A volt Szovjetunióból származó David Dushman katona volt a második világháborúban, és a Harmadik Birodalom katonái ellen harcolt. Részt vett a sztálingrádi csatában is. 1945. január 27-én a harckocsija kormányánál vett részt a nácik által megszállt Lengyelország területén felépített auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításában, ahol 7000 túlélő volt. Huszonegy éves volt ekkor.

Orvosi és sporttanulmányai után 1951-ben megnyerte a szovjet vívóbajnokságot, majd a női vívócsapat edzője volt 1952 és 1988 között. Kilencvennégy éves koráig szinte naponta bejárt a müncheni vívóklubba, ahol órákat tartott - közölte a NOB. 

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!