hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Witold Pilecki – a férfi, aki beszökött Auschwitzba
Egy hazafias ellenálló a tömeges elnyomás korában
Witold Pilecki – a férfi, aki beszökött Auschwitzba

Pilecki portréja a '30-as évekből.(Forrás: T. Bór Komorowski „Armia podziemna” Varsó, 1990)

2020. 11. 04.
Miközben mindenki menekülni akart onnan, egy lengyel hazafi „beszökött” Auschwitzba, hogy szabotázsakciókat kövessen el a tábor létesítményei ellen, és bizonyítékokat gyűjtsön a zsidók tömeges meggyilkolásáról. Witold Pilecki „a megmagyarázhatatlan jóság példája a megmagyarázhatatlan gonoszság idején”.

A lengyel Pilecki család generációs öröksége alighanem a bátor hazafiság és a szenvedélyes küzdelem az elnyomás ellen. Witold Pilecki 1901-ben az oroszországi Karéliában 
látta meg a napvilágot – nagyapja, Józef ugyanis részt vett az 1863-as litván–lengyel felkelésben, ennek okán a cári hatalom minden vagyonukat elkobozta és kitelepítette őket. Nem sokáig maradtak azonban orosz földön, mivel édesanyjuk ragaszkodott hozzá, hogy lengyel iskolába járjanak, ezért Vilnába (ma Vilnius) költözött a gyerekekkel – édesapjuk pedig Karéliából támogatta a család megélhetését. 

Tanulmányok puskaropogás közepette

A fiatal Witold már kereskedelmi tanulmányai mellett, 13 évesen tagja lett az illegális lengyel cserkészmozgalomnak, ami a megszállt Lengyelországban komoly retorziókat vonhatott maga után. Bár a család az első világháborút viszonylag könnyen átvészelte, Witold a cári Oroszország bukása után, még 1918-ban belépett az illegális Lengyel Katonai Szervezetbe, és a Vilnai Önvédelem alakulatába. Az egység tagjaként aktív szerepet vállalt a város védelmében, és a bolsevik erőkkel szembeni küzdelemben, részt vett Minszk visszafoglalásában is.  

Egy év múlva ugyan leszerelték és folytathatta tanulmányait, érettségiig azonban nem jutott el, mert 1920 júliusában Lenin ismét támadást indított a fiatal lengyel állam ellen. Pilecki azonnal fegyvert ragadott, és a 211-es ulánus ezred tagjaként részt vett a varsói ütközetben és Vilno visszavételében is. A főváros felszabadítása – vagyis a „varsói csoda”, melyet a budapesti Weiss Manfréd Művek és az akkori magyar kormány is több mint 100 millió fegyvertölténnyel és egyéb katonai felszereléssel támogatott – kis időre feltartóztatta a Vörös Hadsereg előrenyomulását. Witold Pilecki, még mielőtt leérettségizett volna, hősies helyt­állásáért kétszer is megkapta a Vitézek Érdemkeresztjét. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!