hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Zöld a sok szürke között: ez a hölgy lehet Merkel utódja

Az már biztos, hogy Angela Merkel többé nem lesz Németország kancellárja. Az viszont nem biztos, hogy Merkel távozásával a „nőuralom” is megszűnik-e a kormány élén. Sokan a zöldek fiatal pártelnökét, Annalena Baerbockot (nyitóképünkön) vizionálják az új német kormány élére, akit a – meg nem erősített – pletykák szerint maga Merkel választott ki a feladatra.

Kinek van igaza a zavargások hátterében álló jogvitákban?

Megint minden úgy kezdődött, hogy Izrael visszaütött. Adott egy jogi vita néhány család és a főbérlőik között, amivel az égvilágon senki sem törődne, ha nem gerjesztené a hangulatot számos nemzetközi szerv. Miből robbant ki az izraeli–palesztin konfliktus legújabb fejezete?

Kívülről és belülről is támadás indult Izrael ellen

Választási kampány helyett terrorháborút indított a Hamasz Izrael ellen. Az indok ezúttal is – ahogy az elmúlt évtizedekben rendszeresen – „Jeruzsálem (al-Kudsz) felsza-badítása” volt.

Belföld

Szárazsággal, fagyokkal és özönvízekkel kopogtat a klímaváltozás a Kárpát-medencében

Az idei tavasz időjárási meglepetései már nem is számítanak meglepetésnek – egyre gyakrabban írják felül a gazdák várakozásait és emelik az egekbe a zöldség- és gyümölcsárakat a kései fagyok. Ezenkívül az enyhe tél, az extrém aszályos időszakok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is jelzi: a klímaváltozás hatásaival a Kárpát-medencében is számolnunk kell.

Vadászati világkiállítás: drága hobbi vagy profi imázsépítés?

Idén ősszel kerül megrendezésre az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás. A tárlat a legmodernebb technikai eszközöket, mint a kiterjesztett valóság (AR) és VR-szemüveg veti be az érdeklődők ámulatba ejtéséért.

Eldöntheti a választást a Covid?

Minden válsághelyzetben erősödik a hatalomban lévők iránti bizalom, ami azonban a krízis hosszával csökken. Elemzőkkel azt a kérdést jártuk körbe, hogyan hatott a magyar és európai politikai erők megítélésére az elmúlt egy év válságkezelése, és ez milyen hatással lesz a jövő évi választásokra.

Hit és értékek

Aba Sámuel, a rejtélyes Árpád-házi király

Az Árpád-házi királyok névsorából feltűnően kilóg a harmadik uralkodó, Aba Sámuel neve. A 11. századi király származásáról, életéről eddig keveset lehetett tudni, de egy új kutatás fényt deríthet akár arra is, vajon helytálló-e a Kézai Krónika állítása, miszerint Aba Sámuel a hun Csaba királyfi leszármazottja.

HÁTTÉR

Több ezer rákbeteg életét lehetne megmenteni Magyarországon

Évente mintegy 33 ezer ember hal meg rákban Magyarországon, ami az arányokat tekintve negatív rekordnak számít a fejlett világban. A fiatalabbakat is egyre inkább megtámadó betegség kialakulása soktényezős: függ a genetikától és az egészségügyi ellátástól is, de legfőképpen rajtunk, azaz az életmódunkon múlik.

Csodafegyver a gyógyításban: a rákot és a HIV vírust is legyőzhetik vele

Kevés biokémiai eljárás vált annyira ismertté a laikusok között, mint az mRNS-technológia. A Karikó Katalin által kidolgozott újítás azonban nem csak a vakcina­gyártást forra­dal­masította: világcégek eddig legyőzhetetlennek vélt betegségeket igyekeznek leküzdeni erre az eljárásra alapozva.

A házasság előtti szex növeli a válás kockázatát

„Szerelemben és háborúban mindent szabad” – tartja a mondás. A szexuális forradalom alatt fellazított erkölcsi értékrendszer azonban évtizedek múltán sem hozta el a tőle várt boldogságot, sőt. A fiatalokat befolyásoló csatornák mintha szándékosan hallgatnának a házasság előtti és azon kívüli szexuális kapcsolatok negatív következményeiről.

Prostituáltak, pornó és Jeffrey Epstein: Bill Gates rejtett élete

Miközben óriási erőfeszítések zajlanak, hogy az emberi kapcsolatok gyökeresen átértelmeződjenek, a boldog családi élet továbbra is kitörölhetetlen az emberek vágyálmai közül. A techóriások tulajdonosai a befolyásuk és a vagyonuk révén szinte emberfölötti magasságban állnak a halandó polgárok fölött, de a családi boldogság terén elszenvedett kudarcok őket is közel tudják hozni a többi földi halandóhoz. Az utóbbi időben azonban a kudarc fogalma szintet lépett. Ahogy a családi élet fogalma is.

KÁVÉSZÜNET

Ők döntik el, milyen színek lesznek divatosak

Nem véletlenszerű sorsolás eredménye az, hogy mi lesz az év színe. A legnevesebb trendszetterek közösen döntenek erről. A választást az aktuális divatirányzatokon kívül a világ eseményei, a globális ideológiák és a fogyasztók viselkedése is meghatározza.

97 éves korában elhunyt Fahidi Éva holokauszt-túlélő

Fahidi Éva holokauszt-túlélő volt, aki könyveket írt és rendezvényeken is tanúságot tett. A lágerben táncolt a gránátok között. A kilencvenen túl is tánccal mesélte el történetét lapunknak az alábbi interjúban, még 2021-ben. (2021.05.14.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!