hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eldöntheti a választást a Covid?
A járványkezelés és a politikai pártok népszerűsége
Eldöntheti a választást a Covid?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 13.
Minden válsághelyzetben erősödik a hatalomban lévők iránti bizalom, ami azonban a krízis hosszával csökken. Elemzőkkel azt a kérdést jártuk körbe, hogyan hatott a magyar és európai politikai erők megítélésére az elmúlt egy év válságkezelése, és ez milyen hatással lesz a jövő évi választásokra.

Kevesebb mint egy évre vagyunk a következő magyarországi országgyűlési választásoktól, s habár a járványhelyzet mutatói javulóban vannak, nem látjuk még a pandémia végét, negatív gazdasági hatásait egyelőre megjósolni sem tudjuk. Milyen befolyással lesz a politikai pártok jövő évi szereplésére a járvány alatti és az azt követő válságkezelés megítélése? Erősödhet-e egy kormánypárt a válság idején? Mit tehet az ellenzék? Hogyan hathat mindez a jövő évi parlamenti választásokra? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Kormánypártok a népszerűségi hullámvasúton

Kérdésünkre László Róbert, a Political Capital választási szakértője elmondta, hogy válsághelyzetben univerzálisnak tűnik, hogy a hatalmon lévőkbe helyezett bizalom megerősödik, ezt a jelenséget hívják szakkifejezéssel „rally around the flag”-nek („zászló köré” hatás). „Természeti katasztrófáktól kezdve gazdasági válságokig ez gyakran érvényesül, de nem tart sokáig. Minél tovább tart és minél mélyebb lesz a válság, annál inkább várható, hogy a felívelés után visszaesik a kormánypártok támogatottsága, de idővel persze már rengeteg más tényező is belejátszik ebbe” – fogalmazott a Heteknek. Ugyanezt erősítette meg Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák kérdésünkre elmondta, hogy a koronavírus-járvány első hulláma során több európai kormánynak nőtt a támogatottsága, mint ahánynak csökkent. Ez a politikai elemző szerint érthető, hiszen egy új krízishelyzettel szembesült az egész világ, ebben az esetben az emberek mindig ahhoz a politikai erőhöz fordulnak, amelyik döntési pozícióban van, képes a hatékony óvintézkedések meghozatalára.

Névjegy

Deák Dániel politikai elemző. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte diplomáját. Szakterülete a magyar belpolitika, médiapolitika és az európai belpolitika. Jelenleg a XXI. Század Intézet vezető elemzőjeként dolgozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!