hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kinek van igaza a zavargások hátterében álló jogvitákban?
Ingatlanperből háború
Kinek van igaza a zavargások hátterében álló jogvitákban?

Fotó: AP / Sebastian Scheiner

2021. 05. 13.
Megint minden úgy kezdődött, hogy Izrael visszaütött. Adott egy jogi vita néhány család és a főbérlőik között, amivel az égvilágon senki sem törődne, ha nem gerjesztené a hangulatot számos nemzetközi szerv. Miből robbant ki az izraeli–palesztin konfliktus legújabb fejezete?

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Bár a nemzetközi civil szervezetek előszeretettel hangoztatják az alapjaiban kikezdhető palesztin nemzeti törekvés egyik fő mantráját, miszerint „Izrael gyarmati hatalomként szorította ki a palesztin őslakosságot évszázados lakhelyéről”, tagadhatatlan (igazolható) történelmi tény azonban, hogy a Júdeai Királyság rómaiak általi felszámolása után is folyamatos volt a zsidó jelenlét a Szentföldön. Sok évszázadon át „Palesztina” fő letelepedett lakosságát a zsidóság adta.

A 20. század elején (amikor a Szentföld még egy igen kietlen és színes etnikai összetételű entitás volt, ahol több mint 50 nyelven beszéltek) az oszmán hatóságok által tartott utolsó népszámlálás relatív zsidó többséget, az első brit cenzus pedig már abszolút zsidó többséget mért.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!