hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aba Sámuel, a rejtélyes Árpád-házi király
Az uralkodó, aki a nemzet szuverenitásáért harcolt
Aba Sámuel, a rejtélyes Árpád-házi király

Régészeti feltárás zalik a Heves megyei Abasáron. A feltárás új információkkal szolgálhat az Árpád-házi királyról és családjáról.(Fotó: MTI / Komka Péter)

2021. 05. 13.
Az Árpád-házi királyok névsorából feltűnően kilóg a harmadik uralkodó, Aba Sámuel neve. A 11. századi király származásáról, életéről eddig keveset lehetett tudni, de egy új kutatás fényt deríthet akár arra is, vajon helytálló-e a Kézai Krónika állítása, miszerint Aba Sámuel a hun Csaba királyfi leszármazottja.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Jelenleg is folynak az ásatások a Heves megyei Abasáron, amelyeknek célja, hogy föltárják Aba Sámuel király egykori udvarházát, nemzetségi központját és temetkezési helyét. Esély van arra is, hogy a Magyarságkutató Intézet régészeinek irányításával zajló munkák eredményeként megtalálják a király sírját és földi maradványait. Az esetleg előkerülő királyi csontmaradványok archeogenetikai vizsgálata számos izgalmas kérdésre adhat majd választ. 

Aba Sámuel a Géza nagyfejedelem és I. István által megszervezett magyar állam harmadik királyaként uralkodott 1041-től 1044-ig. Ő volt az első választott magyar király. Személyéről, pályafutásáról és azon belül négyéves uralmáról nem egyszerű feladat objektív képet adni, mivel kevés forrás áll rendelkezésre, s azok egy része is erősen elfogult.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!