hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárazsággal, fagyokkal és özönvízekkel kopogtat a klímaváltozás a Kárpát-medencében
A jövő időjárása nagyon más lesz
Szárazsággal, fagyokkal és özönvízekkel kopogtat a klímaváltozás a Kárpát-medencében

A Szahara észak–déli kiterjedése mintegy 800 kilométerrel nőtt az elmúlt körülbelül 100 évben.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 13.
Az idei tavasz időjárási meglepetései már nem is számítanak meglepetésnek – egyre gyakrabban írják felül a gazdák várakozásait és emelik az egekbe a zöldség- és gyümölcsárakat a kései fagyok. Ezenkívül az enyhe tél, az extrém aszályos időszakok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is jelzi: a klímaváltozás hatásaival a Kárpát-medencében is számolnunk kell.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Idén akár 30 százalékkal is drágulhat a zöldség-gyümölcs, miután a márciusi fagyok óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben. Különösen a kajszi- és az őszibarackból lehet számítani óriási hiányra, nemcsak hazai, hanem európai szinten is, de például a korai burgonya jelentős része is elfagyott. Ráadásul ez nem új jelenség: a barackosok évek óta elfagynak a kiszámíthatatlan – vagy éppen már nagyon is kiszámítható – tavaszi erős fagyoknak köszönhetően. Nem csak önmagában a fagyokkal van gond: a telek is egyre enyhébbek – amellett, hogy ez kedvez a kártevőknek, a fák is korábban kezdenek rügyezni és virágozni, így jobban ki vannak szolgáltatva a hullámokban érkező erős hidegnek. 

Mindez az éghajlatváltozással van összefüggésben, amelynek következményeit már évek óta tapasztaljuk – nem csak a kiszámíthatatlan tavaszi fagyok tekintetében. A folyamat Magyarországon a hőhullámok gyarapodásával, a jelenleginél szélsőségesebb vízjárással jellemezhető, csökkent a hideg napok száma, míg a meleg napoké megemelkedett. Várhatóan egyre hosszabbak lesznek az aszályos időszakok, s egyre gyakoribbá válnak a nagy intenzitású, bőséges esővel járó viharok. Területileg egyenetlen lesz a csapadékeloszlás, ami elsősorban Magyarország középső, keleti és északkeleti területeit érintheti. Elmondható, hogy rendkívül kedvezőtlen menetrendi változást érzékelhetünk majd az időjárásban.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!