hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szárazsággal, fagyokkal és özönvízekkel kopogtat a klímaváltozás a Kárpát-medencében
A jövő időjárása nagyon más lesz
Szárazsággal, fagyokkal és özönvízekkel kopogtat a klímaváltozás a Kárpát-medencében

A Szahara észak–déli kiterjedése mintegy 800 kilométerrel nőtt az elmúlt körülbelül 100 évben.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 13.
Az idei tavasz időjárási meglepetései már nem is számítanak meglepetésnek – egyre gyakrabban írják felül a gazdák várakozásait és emelik az egekbe a zöldség- és gyümölcsárakat a kései fagyok. Ezenkívül az enyhe tél, az extrém aszályos időszakok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is jelzi: a klímaváltozás hatásaival a Kárpát-medencében is számolnunk kell.

Idén akár 30 százalékkal is drágulhat a zöldség-gyümölcs, miután a márciusi fagyok óriási károkat okoztak a gyümölcsösökben. Különösen a kajszi- és az őszibarackból lehet számítani óriási hiányra, nemcsak hazai, hanem európai szinten is, de például a korai burgonya jelentős része is elfagyott. Ráadásul ez nem új jelenség: a barackosok évek óta elfagynak a kiszámíthatatlan – vagy éppen már nagyon is kiszámítható – tavaszi erős fagyoknak köszönhetően. Nem csak önmagában a fagyokkal van gond: a telek is egyre enyhébbek – amellett, hogy ez kedvez a kártevőknek, a fák is korábban kezdenek rügyezni és virágozni, így jobban ki vannak szolgáltatva a hullámokban érkező erős hidegnek. 

Mindez az éghajlatváltozással van összefüggésben, amelynek következményeit már évek óta tapasztaljuk – nem csak a kiszámíthatatlan tavaszi fagyok tekintetében. A folyamat Magyarországon a hőhullámok gyarapodásával, a jelenleginél szélsőségesebb vízjárással jellemezhető, csökkent a hideg napok száma, míg a meleg napoké megemelkedett. Várhatóan egyre hosszabbak lesznek az aszályos időszakok, s egyre gyakoribbá válnak a nagy intenzitású, bőséges esővel járó viharok. Területileg egyenetlen lesz a csapadékeloszlás, ami elsősorban Magyarország középső, keleti és északkeleti területeit érintheti. Elmondható, hogy rendkívül kedvezőtlen menetrendi változást érzékelhetünk majd az időjárásban.

„A legsúlyosabb változásnak ma már az tűnik – ezt a világűrből lehet megfigyelni –, hogy a korábbi éghajlati öveknek nevezett jól körülhatárolható, hőmérséklettel, uralkodó széliránnyal és csapadékviszonyokkal jellemzett területek a bolygón »elvándorlásban« vannak”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!