hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ők döntik el, milyen színek lesznek divatosak
A divatrendeket az aktuális eszmék is befolyásolják
Ők döntik el, milyen színek lesznek divatosak

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 12.
Nem véletlenszerű sorsolás eredménye az, hogy mi lesz az év színe. A legnevesebb trendszetterek közösen döntenek erről. A választást az aktuális divatirányzatokon kívül a világ eseményei, a globális ideológiák és a fogyasztók viselkedése is meghatározza.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Mindennapi életünket, életérzésünket, hangulatunkat, öltözködésünket és lakásunk berendezését is döntően meghatározzák a színek. A ruhaipar, a lakberendezés és számos más iparág számára kulcskérdés, hogy éppen melyik szín is lesz az, amelyikre egy szezonális kollekció épülhet. Vajon kik azok a szakemberek, akik kidolgozzák azokat a szín­trendeket, amelyek milliók ízlésére befolyással vannak?

Színnagykövetek és színbizottságok

Az 1963 óta működő Intercolor Nemzetközi Színbizottságnak döntő szava van abban, hogy éppen mi lesz az év divatszíne. A szervezet magyarországi képviselőjén, Bajczár Éván kívül Finnország, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Portugália, Svájc, USA, Spanyolország, Kína, Németország, Anglia, Olaszország, Törökország, Dánia, Indonézia, Thaiföld delegáltjai üléseznek évente kétszer, hogy összeállítsák a két év múlva esedékes divatszínek palettáját. A különböző országok saját installációval, anyag- és színmintákkal, tablókkal és prezentációkkal készülnek az ülésekre, és emellett saját kultú­rájuk szűrőjén át az aktualitásokat is figyelembe véve javaslatot tesznek az újabb színtrendekre, anyagokra és mintákra. Néhány napos tanácskozás után a „színnagykövetek” végül konszenzusra jutnak, és igyekeznek egy globálisan elfogadható megoldással előrukkolni, mely a konkrét színeken túl mindig tartalmaz egy ideológiát, életérzést is. 

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!