hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több ezer rákbeteg életét lehetne megmenteni Magyarországon
Az életmód és a szűrés kulcsfontosságú
Több ezer rákbeteg életét lehetne megmenteni Magyarországon

A leggyakoribb rákos megbetegedés a tüdőrák, amelynek 80 százalékáért a dohányzás a felelős.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 05. 13.
Évente mintegy 33 ezer ember hal meg rákban Magyarországon, ami az arányokat tekintve negatív rekordnak számít a fejlett világban. A fiatalabbakat is egyre inkább megtámadó betegség kialakulása soktényezős: függ a genetikától és az egészségügyi ellátástól is, de legfőképpen rajtunk, azaz az életmódunkon múlik.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Lapunk által megkérdezett háziorvosok benyomása szerint tavaly óta nemhogy nem csökkent a daganatos megbetegedések száma, hanem inkább nőtt, miközben az egészségügyi ellátórendszer a Covidra koncentrált. A daganatos halálozások száma egyébként hosszú évek óta évi 33 ezer körül mozog, az új megbetegedések száma pedig legalább ennek a duplája – a halálozási arányokat tekintve nemcsak uniós viszonylatban, hanem sajnos az OECD-országok körében is régóta az első helyen állunk. 

„Bár a tavalyi évről még nem állnak rendelkezésre statisztikák, de könnyen elképzelhető, hogy most jobban megnőtt a rákos megbetegedések száma, amihez a járványhelyzetben még inkább megemelkedett stressz is hozzájárult.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!