hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesújtó statisztika: Brutálisan megugrott a rákos megbetegedések száma
Globális válsághelyzet
Lesújtó statisztika: Brutálisan megugrott a rákos megbetegedések száma

Táplálkozási szokásaink gyermekkorban alakulnak ki.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix )

2024. 02. 07.
Világszerte a rákos megbetegedések és halálozások számának növekedését prognosztizálja a WHO 2050-ig. Magyarországon a daganatos megbetegedések – elsőként a tüdőrák – okozta halálozások tekintetében még mindig világelsőnek számít, ami változatlanul a dohányzással és a korai felismerés hiányával függ össze.

Az ENSZ számításai szerint bolygónk népessége a jelenlegi 8 milliárdról 9,7 milliárdra nő 2050-re. Ennél sokkal nagyobb mértékű növekedést prognosztizál a daganatos megbetegedések számában a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC). A rákellenes világnapra kiadott előrejelzésük szerint 2050-ben 35 millió új rákos beteget azonosítanak majd, ami 75 százalékos emelkedés a 2022-es 20 milliós értékhez képest. 

A rákos halálozások száma pedig, ami 2022-ben 8,2 millió volt, az IARC prognózisa szerint 2050-ben 18 millió fölé nő. 

A rákbetegségek fokozódó terhe nem egyformán sújtja az országokat: a növekvő számú megbetegedés, és főként a gyakoribb halálozás túlnyomórészt a legszegényebb országokat érinti majd, akiknek a legkevesebb forrásuk van a szűrésre és a kezelésre. A halálozások száma a fejletlen országokban akár a kétszeresére is emelkedhet a The Guardian tudósítása szerint. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!