hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A házasság előtti szex növeli a válás kockázatát
A "gyakorlatot" nem kell előre megszerezni
A házasság előtti szex növeli a válás kockázatát

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 05. 13.
„Szerelemben és háborúban mindent szabad” – tartja a mondás. A szexuális forradalom alatt fellazított erkölcsi értékrendszer azonban évtizedek múltán sem hozta el a tőle várt boldogságot, sőt. A fiatalokat befolyásoló csatornák mintha szándékosan hallgatnának a házasság előtti és azon kívüli szexuális kapcsolatok negatív következményeiről.

Bár a szexuális forradalom legfőbb időszakának a ‘60-as és ‘80-as évek közötti időszakot tekintjük, azt megelőzően már évtizedek óta zajlottak a különböző „talajlazító” lépések a társadalmi életben, többek között Alfred Kinsey vagy Sigmund Freud munkássága nyomán. A ’60-as évekre azonban meghatározó lett a házasság előtti szex – ezzel együtt az abortusz –, valamint a pornográfia és a szexualitás különböző alternatív formáinak széles körű elfogadottsága, ezáltal pedig létrejött a „permissive society”, azaz a megengedő társadalom, amelyben az ember családi állapotát és magánéletét tekintve semmi nem számít szégyennek, hiszen trenddé vált a korábbi normák ellen való lázadás minden formája – azóta pedig általános lett az azokat teljesen nélkülöző életforma. Ennek következményeiről jó pár bizonyítványt kiállítottak az átfogó tudományos statisztikák, legyen szó akár a válásról szóló, akár depressziót kutató területekről, ennek ellenére a női magazinok hasábjain még mindig azt olvashatjuk, hogy Hédi szubjektíve milyen boldog egy évvel a válása után.

Elnőnek egymás mellől

A házasságok megszakításának növekedése a ’60-as évek óta számottevően emelkedik: míg 1960-ban a házasságkötések 12 százaléka végződött válással, addig mára 44 százaléka. A legtöbb válással „büszkélkedő” országok között szerepel Luxemburg, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország és Kanada. A házasságok 6 százaléka családon belüli erőszak, 9 százaléka drog- vagy alkoholfüggőség miatt ér véget, 18 százaléka pedig hűtlenség miatt. 

A házasság megszakításának oka azonban a legtöbb esetben (44 százalék) a „grow apart” jelenség, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felek „elnőttek egymás mellől”, már nem érzik azt, hogy a házasság a javukat szolgálná – az elmúlt hetekben Bill és Melinda Gates is erre hivatkozott válásuk bejelentésekor. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!