Hetek Univerzum
Az igazi jóban, rosszban
Mi lehet a boldog házasság titka?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az igazi jóban, rosszban
Mi lehet a boldog házasság titka?
2020. 04. 14.
A napokban a közösségi médiát elárasztották a házasság intézményét ünneplő házaspárok fotói. Hazánkban eközben a házasságkötések száma közel 40 éves csúcsot látszik megdönteni. Kérdés, hogy mi szükséges ahhoz, hogy ezek valóban tartósak is maradjanak? Szerencse, kitartás, esetleg puszta racionalitás – hol van a sikeres házasság és a boldog élet receptje? (2020.02.14.) 

A korban, amikor évezredek óta természetesnek tartott normákat, hétköznapi szokásokat kérdőjeleznek meg sokan, figyelemre méltó dolog a házasság hete kezdeményezés. A közel két évtizede létező, Angliából indult kam­­pány 2008-óta van jelen Magyarországon, idén azonban mintha szélesebb körben terjedt volna el. A közösségi médiában nálunk is százával jelennek meg a házassági esküvői fotók, felhívva ezzel a szövetségkötés fontosságára a figyelmet: jóval többről van szó, mint pusztán egy papírról.

„A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét”

– olvasható a szervezők közleményében.  

A földi élet koronája

Szintén örvendetes hír, hogy a tavalyi évben szeptemberig 52 079 pár házasodott össze hazánkban, ami több, mint 8 ezerrel meghaladja az előző év ugyanazon szakaszában köttetett házasságok számát. Az es­kü­vői csúcsszezonnak számító júli­us és szeptember közti időszakban 33 szá­zalékkal többen házasodtak össze, mint a megelőző évben. S bár ezek a számok bizakodásra adnak okot a családcentrikus gondolkozású emberek számára, nem mehetünk el szó nélkül a válási statisztikák mellett. A KSH adatai szerint 2017-ben 100 házasságból 40 végződött válással, ami az elmúlt évtizedhez képest pozitív számnak minősül: 1992-től kezdődően 2008-ig ez az érték tartósan növekedett – 28-ról 46-ra –, azóta pedig, ha ingadozva is, de csökken. 

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!