hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 06.08. (XXII/23) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

„A vallásszabadság a legnagyobb érték”

Lapunk Sam Brownback nemzetközi vallásszabadság­ért felelős nagykövetet és Michael Horowitz nemzetközi jogászprofesszort kérdezte.

Elkerülhetetlen a Nyugat bukása

Megdöbbentő a hasonlóság a Római Köztársaság bukása és Európa jelenlegi állapota között. A hagyományos értékek elvetése, a morális válság és a bevándorlás a nyugati civilizáció végét jelentheti. David Engelsszel az Európa Jövője konferencián beszélgettünk.

Belföld

Lelki terror - Kell-e félteni a gyerekeket egymástól?

„A tanév során előfordult-e, hogy megszégyenítettél egy másik diákot, gúnyolódtál egy másik diákon?” – a magyar tanulók 33,1 százaléka igennel válaszolt erre egy 2009-es, iskolai erőszakról szóló átfogó felmérésben (4000 diákot kérdeztek meg). A zaklatás elszenvedőinek majdnem ugyanekkora az aránya: a megkérdezett iskolások 31,9 százaléka.

A magyarok harmada él a létminimum alatt

Tavaly az egy főre jutó létminimum összege 90 650 Ft volt, a létminimum alatt élők aránya pedig 30 százalékra csökkent. A magyar társadalom további 23 százaléka él a létminimum közvetlen közelében – őket egy váratlan kiadás bármikor a létminimumhatár alá sodorhatja.

Hit és értékek

A szentek tábora - Jean Raspail látomása Európa bukásáról

Egy francia író 45 évvel ezelőtt döbbenetes regényt írt arról, hogyan fogja egymillió bevándorló romba dönteni a nyugati civilizációt. A művet már a korában is óriási felháborodás kísérte, holott üzenete ma még aktuálisabb, mint valaha. (2018. 06.08.)

HÁTTÉR

A Trianon-trauma és a transzilvanizmus születése

A magyarság történetében kevés olyan trauma volt, amely az első világháborút lezáró, igazságtalan trianoni békeszerződéshez hasonlítható lenne. Habár a szerződés inkább a világháború végére kialakult helyzetet hagyta jóvá, a magyarok gondolkozásában mégis a Trianon név jelzi azt a megrázkódtatást, amit az új helyzet  hozott a magyarság életében.

Megfáradt csillagok

A showbiznisz által felszippantott profi sport látványosan kezdi elveszíteni klasszikus értékközvetítő szerepét. A sportolókra nehezedő „ipari nyomás” akkora, hogy egyre fogynak az igazi példaképek, akik a pályán és azon kívül is a fair play szellemiségét képviselik.

Valóra válhat az „Elon-prófécia”

SpaceX vagy NASA? Tempót vált a modern űrverseny, és Jövőre már fellőhetik azt a hordozórakétát, amely 2022-ben a holdra, 2030-ban pedig a marsra viszi az embereket.

„Összegyűjtöm fiaimat”

A fenti címmel rendezett konferenciát június 3-án a Keszthelyi Hit Gyülekezete és az Immánuel Magyar–Izraeli Baráti Társaság, amelyen Izrael államának 70. születésnapjáról emlékeztek meg.

KÁVÉSZÜNET

Sztárok szinkronizálják a Superbook harmadik évadát

Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvend a Superbook animációs sorozat, ami egy kissrác (és barátai) hétköznapi szituációiból kiindulva mutatja be a Biblia igazságait. Betekintettünk a harmadik évad szinkronfelvételeinek kulisszái mögé is.

Házasság újratöltve

„Minden kapcsolatnak két változata van: az, amit a pár éppen megél, és az, amivé válhatna” – állítja Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, aki Házasság 2.0 című könyvében írja le tapasztalatait a zátonyra futott kapcsolatok újraépítéséről.

Lila „fürdő” a Balatonon

Akármekkora közhely is, a Balatonnál tényleg nem csak fürdeni lehet. Nem kell ma már a békés hangulatú Provence-ig utazni ahhoz, hogy végtelen levendulamezők látványában gyönyörködjünk! Utánajártunk, miért is olyan népszerűek a levendulaszüretek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!