hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Összegyűjtöm fiaimat”

2018. 07. 10.
A fenti címmel rendezett konferenciát június 3-án a Keszthelyi Hit Gyülekezete és az Immánuel Magyar–Izraeli Baráti Társaság, amelyen Izrael államának 70. születésnapjáról emlékeztek meg.

A Bercsényi Rendezvényházba belépő majd háromszáz érdeklődő Kulifai Gyula fotóművész Ősújország című fotókiállításával találkozott. Majd levetítették Márkus József és Bárány László Izrael 70 című filmjét. Ezt követően köszöntők hangzottak el Yossi Amrani, Izrael állam nagykövete, a régió vezető közéleti szereplői és a rendező szervezetek képviselői részéről. A jó hangulatról a Szentkirályi György vezette Tzomet Trió gondoskodott, velük a jelenlévők a Hatikva magyar nyelvű szövegét is elénekelhették.

Yossi Amrani hangsúlyozta, hogy Izrael esetében nem csupán 70 évről, hanem több évezredről beszélhetünk. A MAZSIHISZ képviseletében Róna László, a Kaposvári Izraelita Hitközség elnöke beszélt. Manninger Jenő országgyűlési képviselő méltatta Magyarország és Izrael kormánya, valamint a V4-ek közötti jó kapcsolatot. Kiemelte a zsidó-keresztény értékek európai fontosságát és elismeréssel szólt a helyi gyülekezetről és a baráti társaságról, mint a város értékeit gyarapító közösségekről. Dr. Varga Andrea, a Keszthelyi Járási Hivatal vezetője Izrael méltatása mellett kiemelte, hogy a város sokat köszönhet a keszthelyi zsidóságnak, amely olyan személyekkel ajándékozta meg a magyar kultúrát, mint Goldmark Károly világhírű zeneszerző, vagy Simon Böske, aki 1929-ben elsőként nyerte el a Miss Hungária címet, melyet ugyanabban az évben még a Miss Európa és Miss Universe címmel is megfejelt. Nagy Bálint keszthelyi alpolgármester a házigazda szerepében köszöntötte a jelenlévőket, majd a nemzetállamok fontosságát emelte ki globalizálódó világunkban, amelyben a nemzeti autonómia megőrzése Magyarország és Izrael közös érdeke. Kepli József János hévízi alpolgármester arról az új dimenzióról beszélt, amely az utóbbi esztendőben nyílott meg Hévíz városa és Izrael között. Szabó Balázs, a helyi gyülekezet lelkésze Ésaiás próféta 62. fejezetéből olvasott fel annak illusztrálására, hogy Izrael újjászületésében nem csupán a politikának, hanem Isten segítő jobbjának is nagy szerepe volt. E sorok írója, az Immánuel Baráti Társaság elnöke felidézte a „csodák napjának”, 1948. május 14-ének eseményeit, amely által Herzl Tivadarnak az első cionista kongresszuson (1897) naplójába lejegyzett víziója valóra vált. Felidézte Ben Gurion szavait, aki nem csupán politikai, hanem szellemi vezetője is volt Izraelnek: „Izrael fejlődése a jövőben két alapkövön nyugszik: az ország és a Könyv – a dicső ország és a Szent Biblia.”

A köszöntők után Szántóné dr. Balázs Edit, az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem (OR-ZSE) docense a palesztinai zsidó közösségek (Jisuv) történetéről tartott előadást a 18. század elejétől az első világháborút követő brit mandátumig, majd dr. Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója Szenes Anikóról (Hannáról) és ejtőernyős bajtársairól tartott előadást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!