hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Házasság újratöltve
Hogyan lehet megújítani a párkapcsolatot?

2018. 07. 10.
„Minden kapcsolatnak két változata van: az, amit a pár éppen megél, és az, amivé válhatna” – állítja Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, aki Házasság 2.0 című könyvében írja le tapasztalatait a zátonyra futott kapcsolatok újraépítéséről.

Mihalec Gábor könyvének bemutatóján Dr. Herjeczki Kornél, A házasság hete mozgalom országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója elmondta, hogy a több mint tízéves mozgalom tapasztalatai szerint a társadalomban növekszik a nyitottság a házassági kérdésekben való párbeszédre: erősödik mind a segítségkérés, mind a segítségnyújtás gyakorlata. 2018-ban az előző évihez képest 39 százalékkal több, már száz település kapcsolódott be a házasság hete eseményeibe 300 programmal, 20 ezernél is több résztvevőt elérve. A felmérések szerint az eseménysorozattal megszólított csoportok között az utóbbi években egyre határozottabban jelenik meg a 35–40 éves korosztály. Annak a generációnak a tagjai, akik adott esetben a kapcsolatban megfáradva változást szeretnének. Erre nyújt jó alternatívát a Házasság 2.0 című kötet, amelynek alapelve a meglévő kapcsolatok minőségének a megváltoztatása.

Herjeczki Kornél kiemelte: máshogy kell a házasságokkal foglalkozni, mint akár tíz évvel ezelőtt. Az egyik legmarkánsabb változásként a közösségi média párkapcsolatokra gyakorolt hatását említette, amely egyrészt a valós kapcsolatokra fordított idő csökkenését, másrészt a könnyen elérhető múltbeli kapcsolatok felelevenítésének vagy az új kapcsolatok gyors létesítésének kockázatát hordozza, valamint a közösségi média által sugallt idealizált kép és a meglévő kapcsolat közötti szakadék miatt jelent komoly kihívást. A körülmények változásával a meglévő kapcsolatainkhoz való hozzáállásnak is meg kell változnia, hogy ezzel a kihívással szembe tudjunk nézni – figyelmeztetett.

Frissített üzemmód

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!