hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 03.31. (XXI/13) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ferenc pápa lett az új európai egység mentora

Ferenc pápa elégedett lehet az Európai Unió 27 vezetője által kiadott Római Nyilatkozattal (a brit miniszterelnök már nem vett részt a tanácskozáson). A dokumentum ugyanis szorgalmasan követi azt a nyomvonalat, amit egy nappal korábban a katolikus egyházfő nagyívű beszédében ugyanezen vezetők előtt megfogalmazott. Ferenc pápa víziója szerint „Európát építeni kell”, méghozzá azon az alapon, amelyet az unió „alapító atyái” hatvan évvel ezelőtt lefektettek. Az épületet pedig kezdjék el azok építeni, akik „képesek gyorsabban futni”, maguk után húzva a lassabbakat. Hogy melyek ezek az „élbolyban” lévő államok: az elemzők többsége szerint Németország, Franciaország és Olaszország aspirál arra, hogy az új Római Unió élére álljon, feltéve, hogy az első két országban az idei választások a megfelelő eredményt hozzák.

Arab csúcs ellentétekkel

„Izrael aláássa a béke lehetŐségeit a térségben” – ezzel nyitotta meg II. Abdullah király az Arab Liga 28. csúcstalálkozóját Jordániában. A konferencia legfontosabb napirendi pontja a palesztin kérdés volt. A Liga óva intette a világot attól, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerjék el vagy nagykövetségeiket a városba költöztessék.

Belföld

Kár, hogy Magyarországon nem lehet vízi erőműről beszélni

Brüsszel zöld utat adott Paks2-nek, miközben itthon a kormány a napenergia-használat durva megadóztatására készül. Hogyan határozzák meg a rendszerváltás-kori viták máig a magyar energiapolitikát? A fogyasztás hány százaléka származik itthon és a szomszédos országokban a megújuló energiaforrásokból? A második Orbán-kormány energiapolitikáért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.

Szélesedő front Orbán és Soros között

Nehezen kivédhető csapdát állított a magyar kormány a Soros György által létrehozott Közép-Európa Egyetem további fennmaradása elé. A kormánypártiak által liberális fészeknek tartott egyetem akkor működhet tovább Magyarországon, ha magyar–amerikai államszerződés is állna az intézmény működése mögött. Ehhez viszont az kellene, hogy a Donald Trump vezette adminisztráció „beálljon” az egyetem mögé, miközben az Egyesült Államokban Soros az új amerikai elnök ádáz politikai ellenfelének számít.

Újra divatba jött a házasság

A hazai népesedési trendek nagyban egybecsengenek az uniós tendenciákkal: közel száz év óta mindenhol csökken a csecsemőhalandóság, a gazdasági válság okozta mélyrepülés után növekedni kezdett a születésszám, és – Magyarországon különösen – megnőtt a házasságkötések száma is.

Pert nyert a Hit Gyülekezete a Horthy-szobrot állító református egyházközség ellen

A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla után a Kúria is elutasította a Szabadság téri Református Egyházközségnek a Hit Gyülekezete egyház ellen indított keresetét.

Hit és értékek

A Vatikán lesz az európai integráció motorja?

Március 24-én fogadta Ferenc pápa az Európai Unió állam- és kormányfőit, akik az Európai Unió alapját képező, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre érkeztek a városba. Németh Sándort, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét még a római csúcs előtti napokban kérdezte a Hit Rádió munkatársa Európa jelenéről és jövőjéről, ám az elhangzottakat aktuálissá teszi a csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat, és Ferenc pápa Európa jövőjéről elmondott beszéde. (A találkozóról és a pápa beszédéről számunk 2. oldalán részletesen is írunk.)

Nyugaton a helyzet változóban

„Mondok neked valamit: nem mindenki, aki csöndes, elégedett a mostani helyzettel” – mondja nekem egy idős férfi München belvárosában. Két hét alatt az ember jobb betekintést kap abba, milyen is a hangulat Németországban, hogyan gondolkodnak az emberek. Migráció, iszlám, terrorizmus, Erdogan, Magyarország, Orbán Viktor – mindezek szóba kerültek a beszélgetésekben és a német sajtóban. Jóléti társadalom számos problémával.

HÁTTÉR

A dal, ami erősebb a barátságnál

Presser Gábor az interjúnk előtt előre kikötötte, hogy nem szeretne a privát életéről beszélni, még kevésbé a rendszerváltás előtti és utáni dolgokról, a dicső múltról és az LGT-ről végképp nem, legfeljebb arról, amivel ma foglakozik. Nos, innen szép a győzelem – gondoltuk útban a Vígszínház padlásszobája, azaz Presser Gábor irodája felé menet.

Egy nap Moszulban

Hosszú várakozás után hagyjuk el az utolsó kurd ellen­őrzőpontot. A betonelemekkel lassított úton 50 kaliberes Browning géppuskák pásztázzák a ki- és befelé haladó forgalmat, a pesmergák keze a ravaszon. Bámulják a vánszorgó tömeget a szemerkélő esőben.

KÁVÉSZÜNET

Interjú Gary Chapman párkapcsolati szakértővel

Az emberi lét sikere a vertikális és horizontális (Istennel és embertársainkkal való) kapcsolatokon múlik - állítja dr. Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, író és lelkész. Az embertársainkkal való kapcsolatépítésben segíthet annak az öt „szeretetnyelvnek” az alkalmazása, amelyről a szerző egy egész könyvsorozatot írt, s közülük negyvenet magyar nyelven is kiadtak. Az „Egymásra hangolva” (The Five Love Languages) című alapmű 25 évvel ezelőtt jelent meg először, angol kiadásban 11 millió példányban kelt el, és ma is az eladási lista élén áll. Dr. Chapman könyveit több, mint 50 nyelvre fordították le, napi rendszerességgel sugárzott rádióadásait pedig 400 rádióállomás közvetíti az Egyesült Államokban. A 79 éves párterapeuta a Harmat kiadó meghívására érkezett Magyarországra, s előadó körútját megelőzően exkluzív interjút adott a Heteknek.

Akkor volt boldog, ha nevettek rajta

A Dózsa György út 17. szám alatti hatalmas, szecessziós bérház 1911-ben épült. A boldog békeidők elegáns Goldmann-háza az épít­tetőjéről és első tulajdonosáról kapta nevét. Az öreg ház sok mindennek tanúja volt a hosszú évek során. Falán tábla hirdeti: itt lakott Latabár Kálmán.

Enni vagy nem enni: ez itt a kérdés…

Kezdünk elveszni a sok táplálkozási tanács között? Már a csapból is diéta folyik? A témáról Kiss Virággal beszélgettünk, aki már évek óta figyelemmel kíséri és jól ismeri a reformélelmi­sze­rek és étrend-kiegészítők piacát. Életmód­blogot ír az ezegychopper.cafeblog.hu oldalon, ahol az egészségünkkel kapcsolatos változatos hírek be­­mu­tatása mellett segít eligazodni ebben a néha kaotikus, de kétségtelenül színes és izgalmas világban.

Ahol egész évben szezon van

Napjainkra már érvényét vesztette az a nézet, miszerint Hévízre főleg idősek és betegek járnak fürdőkúrára, kezelésre. Hazánk második legnépszerűbb települése évről évre látványosan fejlődik, egy lüktető mediterrán tengerparti városkához lehetne leginkább hasonlítani, melyet a Balaton közelsége, a környékbeli kirándulóhelyek, az ingyenes koncertek és a tartalmas programok még vonzóbbá tettek. Tény ugyanakkor, hogy a fürdőváros természeti környezete, a világ legnagyobb természetes tőzegmedrű gyógy-tavával, és az azt védő mocsári cipruserdővel egyedülálló. Mindenesetre a visszatérő lelkes vendégek szerint: így vagy úgy, de itt mindenki megújul, megfiatalodik.

„Meg kell nyernünk az élet meccseit”

2017. márciusában startolt Ausztriában a Speciális Téli Olimpia. Az 51 fős delegáció nem lehetett volna teljes Gerencsér Gábor nélkül, aki a padlóhokisok kapuját védi, immár több mint 20 éve. Boldog, mosolygós fiatalember, tervekkel, célokkal. Pedig a körülmények egészen más jövőképet vetítettek előre számára. Hátrányos helyzetű – mondanák a pesszimista emberek lemondóan, Gerzson ugyanis komoly hallás- és beszédsérüléssel született, ráadásul csecsemőkorától kezdve nevelőintézetben nőtt fel.

Mire jó a szelén?

A szelén az elmúlt időben nagy figyelmet kapott, egyre többen fogyasztják rendszeresen. Elsődlegesen azok, akik különböző anyagcsere- vagy hormonális problémák miatt az endokrinológián megkapják a diagnózist, hogy alulműködik a pajzsmirigyük. A szelén nagyon kis mennyiségben van jelen a szervezetünkben, de kulcsfontosságú úgynevezett „szelenoenzimek” része. A kutatások több olyan szelenoenzimet azonosítottak, amelyeknek működése a szeléntől függ. Például az egyik, a glutation peroxidáz antioxidánsként működik, fontos szerepet tölt be a rákmegelőzésben. Tanulmány bizonyította, hogy 200 mikrogramm szelén napi fogyasztása jelentősen csökkentette a daganatos megbetegedések számát. De már most fontos megjegyezni, hogy hatása nem növekszik, ha növeljük az adagokat!
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!