hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kár, hogy Magyarországon nem lehet vízi erőműről beszélni
Holoda Attila a magyar energiapolitikáról

2017. 04. 27.
Brüsszel zöld utat adott Paks2-nek, miközben itthon a kormány a napenergia-használat durva megadóztatására készül. Hogyan határozzák meg a rendszerváltás-kori viták máig a magyar energiapolitikát? A fogyasztás hány százaléka származik itthon és a szomszédos országokban a megújuló energiaforrásokból? A második Orbán-kormány energiapolitikáért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.

A közelmúltban előkerült egy törvénymódosítás, amiből úgy tűnik, megadóztatnák a napelemes erőműveket. Mi ebben a ráció, amikor a fejlett világ egyre inkább a megújuló energia felé fordul?

– A tervezett adó nem minden erőműre vonatkozik, hanem a 4 kilowattnál nagyobb teljesítményűekre.  Azok a háztartások, ahol saját maguknak telepítenek napelemeket a tetőre, nem esnek ebbe a kategóriába, ezek jellemzően 2,5–3 kilowattosak. Inkább arról lehet szó, hogy az ennél nagyobb naperőművek piacán akar üzletet egy bizonyos kör. 

Tehát az adóval erről a piacról akarnak kiszorítani gyengébb szereplőket?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!