hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akkor volt boldog, ha nevettek rajta
A színészlegenda Latabár Kálmán lányával, Latabár Katalinnal beszélgettünk

2017. 04. 27.
A Dózsa György út 17. szám alatti hatalmas, szecessziós bérház 1911-ben épült. A boldog békeidők elegáns Goldmann-háza az épít­tetőjéről és első tulajdonosáról kapta nevét. Az öreg ház sok mindennek tanúja volt a hosszú évek során. Falán tábla hirdeti: itt lakott Latabár Kálmán.

Vajon hányan emlékeznek még a hajdani színészlegendára, aki képes volt bárhol és bármikor, bármilyen politikai rendszerben egy egész országot megnevettetni? Tudta azt, amit csak kevesen, hogy a bánatra a leghatékonyabb gyógy­ír a nevetés. Nem csak tudta, alkalmazta is, végignevettetett a Horthy-korszak és a kommunista diktatúra alatt, így sikerült átvészelnie mindkettőt anélkül, hogy bizalmas kapcsolatot ápolt volna a hatalmon lévő politikai elittel.

Tréfált a háború előtti fekete-fehér mozifilmeken, majd 1945 után egészen 1970-ben bekövetkezett haláláig tovább kacagtatta a nagyérdeműt a színpadon. Sok embernek segített karcos Latabár-vicceivel. Kicsit enyhíteni tudta a ’44-es borzalmak emlékeit, majd a Rákosi-diktatúra fojtó légkörét, a mindennapi rettegést, amiben nagyszüleinknek és szüleinknek hosszú éveken át része volt. Nem véletlenül emlegeti mindmáig a színészt „Latyi”-ként az a nemzedék, akikkel, ha csak pár órára is, de feledtette a keserű valóságot.

Az utolsó Latabárhoz, a művész Katalin lányához vagyok hivatalos teára. Katalin születése óta az ódon százéves ház második emeletén megbújó családi fészkükben él. „Micsoda ház volt ez hajdanában, ha látta volna! A lift ébenfából készült, tükör és kárpitozott pad volt benne. Semmi sem maradt ugyanolyan a hatvanas évekbeli nagy tatarozás után, mint régen. A kapualjból eltűntek a Zsolnay-szobrok, csak egy-kettő van meg. Apukáék 1940-ben költöztek ide. A bátyám, Kálmán kétéves volt. Zuglóban laktak egy villalakásban, de nagymama nem érezte ott jól magát.  Én már itt születtem 1942-ben. Valamikor öt szobánk volt. Apu egy kis színpadfélét rendezett be a szalonban. Nem éltünk fényűzően, de szép bútoraink voltak. Drága ruhákat sem vett soha, hiába nyaggattam értük. Tudja, mindig azt mondta: Ducikám, nekünk szerényen, egyszerűen kell élnünk. Ducinak becézett. Kislánykoromban husi voltam. Anyu volt a nagy Duci, én meg a kis Duci. Apukát mindig fogadóbizottságnak kellett várnia, itt a lift előtt, és búcsúzóbizottságnak kellett kikísérnie sűrű jókívánságok közepette, amikor előadásra ment. Megkövetelte az utolsó pillanatig” – emlékezik vissza nevetve, miközben bevezet a tágas lakásba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!