hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Vatikán lesz az európai integráció motorja?
Németh Sándor a Hit Rádióban fejtette ki álláspontját a kontinensen zajló folyamatokról

2017. 03. 30.
Március 24-én fogadta Ferenc pápa az Európai Unió állam- és kormányfőit, akik az Európai Unió alapját képező, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre érkeztek a városba. Németh Sándort, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét még a római csúcs előtti napokban kérdezte a Hit Rádió munkatársa Európa jelenéről és jövőjéről, ám az elhangzottakat aktuálissá teszi a csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat, és Ferenc pápa Európa jövőjéről elmondott beszéde. (A találkozóról és a pápa beszédéről számunk 2. oldalán részletesen is írunk.)

Nem lehet az Egyesült Államokhoz hasonló szövetségi államba tömöríteni az európai nemzeteket Németh Sándor szerint. A vezető lelkész a római szerződés aláírásának 60. évfordulójára rendezett ünnepség előtti napokban a Hit Rádiónak nyilatkozott a kontinensen zajló folyamatokról.

Németh Sándor úgy fogalmazott: szerinte demokrácia Európában elsősorban nemzetállami keretek között lehetséges; a centralizálás megnehezíti a központi hatalom ellenőrzését, és veszélybe kerülnek a demokratikus értékek. Ráadásul – tette hozzá – egy esetlegesen létrejövő Európai Egyesült Államok működését a német hegemónia jellemezné. A vezető lelkész a föderációt érintő kérdésekben nem tud azonosulni Ferenc pápa optimizmusával, aki korábban arról beszélt: új, európai humanizmusról álmodik.

Gyengül a Trump-hatás?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!