hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy nap Moszulban
A felszabadító síiták bosszúja nem kíméli a civileket sem

2017. 04. 27.
Hosszú várakozás után hagyjuk el az utolsó kurd ellen­őrzőpontot. A betonelemekkel lassított úton 50 kaliberes Browning géppuskák pásztázzák a ki- és befelé haladó forgalmat, a pesmergák keze a ravaszon. Bámulják a vánszorgó tömeget a szemerkélő esőben.

A kisbusznak, mellyel utazunk, nem lehet kinyitni a hátsó ablakát. Találatot kaphatott korábban, az ablakokat kicserélték. Masszív a dupla üveg, ellenben nem nyitható. Hamar beleheljük a buszt. Az elhasznált levegő szaga keveredik a bakancsunkon lévő sár szagával. Esik az eső.

Ez jellemző Irakra márciusban. Tavasszal megnyílnak az egek, és járhatatlanná teszik az országot, legalábbis nehezen járhatóvá. Feltöltődnek a bombatölcsérek az utakon, a porból sár lesz.

Ebben a cuppogós sárban vonulnak a Kurd Autonómia területe felé Moszul nyugati partjának lakói. Kevés holmijukat vagy karonülő gyermekeiket cipelik, ruháikat bemocskolja a tavaszi időjárás.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!