hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 12. 23. (VIII/52) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Törökország: az egyesült Európa új csillaga?

A török történelem legfontosabb két napja: az isztambuli sajtó így nevezte azokat a napokat, amikor az EU állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján folytatott kétnapos maratoni egyeztetéseket követően Ankara előtt kinyílt az unió kapuja.

Kadhafi szerint Bush neki köszönheti győzelmét

Moamer al-Kadhafi líbiai vezér kifogásolja, hogy a Nyugat nem méltányolta kézzelfogható módon atomprogramja feladására vonatkozó döntését. Véleménye szerint Törökország csatlakozásával az iszlám terrorizmus is belépési engedélyt kap az Európai Unióba. 

Két választás előtt

"Reformokat nem lehet külföldi tervek és másoktól átvett elgondolások alapján megvalósítani. Mint ahogy nem lehet tankokkal, ágyúkkal és a válságok megoldása helyett azok manipulálásával sem" – mondta Muhamad bin Rasid al-Maktum, az Egyesült Arab Emírségek trónörököse és védelmi minisztere a múlt héten egy, a Közel-Kelet kihívásairól tartott konferencián. Bin Rasid ezt a Washingtonnak célzott üzenetét azután mondta, hogy a konferencián szintén előadó egykori amerikai elnök, Bill Clinton arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy támogassa a jövő hónapban megválasztandó palesztin vezetőket az izraeli–palesztin békefolyamatban és a terrorizmus elleni harcban. Vagyis azt mondta, hogy a változásokat nem lehet kívülről erőltetni.

Keresztutak

A vallásosságról, antiszemitizmusról és a muzulmánok megítéléséről készíttetett nemzetközi felmérést a Wall Street Journal Europe. Az eredmények azt mutatják, hogy Európa meglehetősen megosztott a vallásosság terén, és míg egyes országok az antiszemitizmus erősödését érzik, máshol a problémát nem érzékelik jelentősnek. A muzulmánok helyzetének megítélése is változó: míg nyugaton nagyobb fokú elutasítást tapasztalnak a muszlimok, addig a keleti blokk országai kevésbé kritikusak az iszlámhívőkkel szemben.

Belföld

Pápai gyerek a Vatikánban

Canossa-járásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt Semjén Zsolt, a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának fideszes alelnöke, aki szerint a kormányfő "bemószerolta a Szentatyánál a magyar katolikus egyházat". Lapunk vatikáni körökből azonban úgy értesült, Gyurcsány Ferenc látogatása csupán egyike volt azoknak a rutinlátogatásoknak, amelyek a római katolikus vallás központjában rendszeresek, és a kormányfő semmilyen megbotránkozást nem okozott. "Otthon mindig kell valamilyen ügyeletes botrány" – fogalmazott lapunknak egy neve elhallgatását kérő, külföldön dolgozó diplomata. 

Egyház és politika

Az elmúlt napokban korábban nem látott hevesség? vita bontakozott ki a magyar belpolitikában a miniszterelnök vatikáni látogatása, illetve az egyházak politikai szerepvállalása kapcsán. Cikkünkben a két fél álláspontját elemezzük.

Jóban vagyok a lelkiismeretemmel

– Egy interjúban úgy nyilatkozott, megtalálta a lelki békéjét, "a Jóistennel és önmagával" is harmóniában él. Mi még a Hajdú János-féle Hét cím? műsorból emlékszünk Önre. A lelki békéje a baloldalról a jobboldalra vezető út során is megmaradt? – Lelki békémet felnőtt korom óta nem vesztettem el, jóban vagyok a lelkiismeretemmel. Másrészt soha életemben nem indultam az úgynevezett baloldalról. Nem is szeretem ezeket a kifejezéseket. Ha nekem Ön pontosan megmondja, hogy mit jelent a jobboldal és mit a bal, kinevezem főideológusomnak. Ugyanis a szakértelmiségiek is adósak ezekkel a definíciókkal. Amikor a hetvenes évek elején elvégeztem az egyetemet, csak két kategória volt: a rendszer kiszolgálói – párttagok, funkcionáriusuk és munkásőrök – és egy meglehetősen nagyszámú, passzív tömeg, amelyet nem érdekelt bal vagy jobboldal kérdése. 

Hit és értékek

Keresztényszocializmus

A keresztényszocialista mozgalomról és az általa képviselt, különleges – igazán csak a félfeudális Magyarországon kibontakozó – politikai alternatíváról írt korábbi cikkeimben és tanulmányaimban magam is hajlottam arra, hogy az e témakörben mutatkozó hallgatást az oly sokszor tapasztalható történelmi feledékenység számlájára írjam. 

A Paradicsom polgárai

2001-ben a Yale Egyetem kiadójának gondozásában már második ízben jelent meg Colleen McDannell amerikai és Bernhard Lang német vallástörténész közös könyve, A menny története. A magyar nyelven várhatóan tavasszal kiadásra kerülő m?ben a nemzetközi szerzőpáros a túlvilági élettel kapcsolatos zsidó és keresztény elképzelések mintegy négyezer éves történetét tekinti át az ősi zsidó túlvilághittől kezdve a mai keresztény felfogásokig. A szerzők tehát nem teológiai, hanem kultúrtörténeti jelleg? munkát készítettek, amelyben bőséges forrásanyag feldolgozásával dokumentálják a menny társadalmi és kulturális történetét. A művelődéstörténeti kitekintés mellett azonban ráébresztenek arra is, hogy az emberekben – az egyes korok szellemiségétől függetlenül – mindig kitörölhetetlenül létezett egy transzcendens érzékenység a túlvilág iránt. Az alábbi részletből azt is megtudjuk, hogyan nyilvánult ez meg a reneszánsz idején. 

HÁTTÉR

Bush az Év embere

Az amerikai Time magazin George W. Bush amerikai elnököt választotta idén az Év emberének, "bátor és tántoríthatatlan vezetési módjának, harcos és keménykez? politikai stílusának és egyértelm? választási győzelmének" köszönhetően.

Lila gőz, maszatolás

– Minek tulajdonítja, hogy az MSZP váratlanul, változtatva korábbi álláspontján, politikai célként tűzte ki a III-as főcsoportfőnökség iratainak nyilvánosságra hozatalát?– Nem volt váratlan lépés. A D–209-es botránnyal elkezdődött egy folyamat, amely – Vikidál Gyulán és Novák Dezsőn keresztül Forró Tamásig és Molnár Gál Péterig – egyre gyorsult. Ezek spontán ügyek voltak, de várható volt, hogy egyre több személyről derül ki a titkosszolgálati múltja. Miután az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának anyagai kutathatóvá váltak, a jobboldal beküldött kutatókat, akik értesüléseim szerint 2005 végétől elkezdve, előre megtervezett ütemezéssel jönnek majd ki az újabb és újabb esetekkel – egészen a 2006-os választások kampánycsendje előtti napig. Magyarul: a következő országgyűlési kampány hangulati előkészítésében az ügynökbotrányok fontos tényezők lehetnek. Gyurcsányék úgy döntöttek, hogy megpróbálják kihúzni ennek az ügynek a méregfogát, és mindent borítanak – feltételezve, hogy a nyilvánosságra került ügyekben a jobboldal legalább annyira érintett lesz, mint a bal. 

Az iszlám bankok titka

Egy bank működését alapvetően két tevékenység határozza meg: a pénzbetétek befogadása és a hitelek nyújtása. Az előbbiekre kamatot fizet a pénzintézet, az utóbbiak után kamatot szed. A kettő különbségét "zsebre teszi". Ennek ellenére léteznek olyan bankok is, amelyeknek üzleti alapelvei között szerepel az, hogy nem számolhatnak fel kamatokat, vagyis nem kereskedhetnek tisztán pénzzel. A helyzet abszurdnak tűnik, pedig egyáltalán nem lehetetlen: az iszlám bankok kezdettől fogva pontosan ezen az elven működnek, és mégis dagad a zsebük…

Már a 15 000 pont a cél

Távol-Kelet kivételével lefelé fordultak a vezető tőzsdeindexek a múlt hét folyamán. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal megemelte irányadó kamatlábát. A napvilágot látott makrogazdasági adatok nem okoztak nagy meglepetést, a külkereskedelmi mérleg hiánya újabb rekordot döntött, az ipari termelés növekedése hajszállal felülmúlta a várakozásokat. A nyersanyaggyártók Kína továbbra is lendületes keresletbővülésének örülhettek, technológiai fronton pedig az Oracle-Peoplesoft fúzió lezárulását ünnepelhették a befektetők. 

Kucsma kedvencei

Ukrajnában december 26-án kerül sor a választás harmadik fordulójára. Az európai országok politikai és államrendszerében ilyenre még nem volt példa: gyakorlatilag a második forduló megismétléséről van szó. Az elsőt Viktor Juscsenko, ellenzéki vezető nyerte alig egy százalékkal, és az eredményt senki sem kérdőjelezte meg. A következőn már a kormány által támogatott Viktor Janukovics kapott három százalékkal több voksot – de ezt az ellenzék nem fogadta el: nemcsak tömegdemonstrációt szervezett, de még a fennálló politikai rendszert is megváltoztatta: a következő év szeptemberétől Ukrajna miniszterelnökét és stratégiailag fontosabb minisztereit nem az elnök, hanem a parlament iktatja majd be.

Az élet bátor szeretete

Már megint Fallaci. Az olasz író-újságíró, aki márciusban megjelent könyvének (La forza della Ragione – Az értelem ereje) munkálatai közben szembesült betegségének kiújulásával, úgy döntött, hogy mintegy számvetésként, életműve összegzéseként összefoglalja mindazt, amit korunkról és a minket fenyegető veszélyekről: a képmutatásról, a tudatlanságról, a totalitarizmus és a terrorizmus cinikus kiszolgálásáról, a szürke politikusokról gondol. Vagyis elhatározta, hogy újra felkavarja a pocsolyát, amit közönségesen európai politikai és szellemi életnek nevezünk.

A Blair-fiúk

Közép-Európában a szociáldemokrata politikusok új nemzedéke új stílusú politizálással próbálja orvosolni a posztkommunista éra problémáit – derül ki a Newsweek magazin Leadership cím? év végi különszámából. A cseh és a magyar kormányfő friss dinamizmussal látott munkához az elmúlt néhány hónap során. Közös vonásuk, hogy mindketten Tony Blairt tartják példaképüknek. Bár a politikusok tetszési mutatója jónak mondható, pártjaik egyre rosszabbul teljesítenek a közvélemény-kutatásokon. A magazin kommentárja szerint a "Blair-fiúknak" a jövőben minden bizonnyal ügyesen kell majd alkalmazniuk a brit kormányfő pragmatizmusát.

New York újra a régi

Az Egyesült Államokban november utolsó csütörtökén ünneplik a hálaadás napját, ugyanakkor azonban ez a nap jelenti a karácsonyi előkészületek kezdetét is. A karácsonyfaárusok már vételre kínálják portékájukat, az üzletekben elkészültek a karácsonyi kirakatok és a bolti díszítések, amelyek nem mondhatni, hogy takarékoskodnának a villanyárammal. 

Optimista vagyok

Gerendás Péter nem hallgat. Mi sem áll távolabb tőle, mint az elhallgatás. Bár túl sok mikrofont nem nyomnak az orra alá, azért mindig megtalálja a módját annak, hogyan szóljon hozzánk. Első lemezének megjelenése óta nagyjából kétévente jelent meg újabb CD-je, miközben kollégáinak is írt dalokat, Friderikának például egy egész lemeznyit. 2004-ben megjelent CD-je mégis jelentős fordulatnak számít az életében.

KÁVÉSZÜNET

Maradandó karácsonyi ajándék

A karácsonyi ajándékok kiválasztása néha embert próbáló feladat elé állítja azt, aki igényes, maradandó megoldásban gondolkozik. A szokásostól eltérően ezúttal nem művekre, hanem egy kiváló előadóművész lemezeire hívjuk fel azok figyelmét, akik így ünnep előestéjén besétálnak egy zenem?boltba. 

Koripálya a Parlament előtt

Hétfő óta, egészen január másodikáig lehet csúszkálni az Országház előtt. A 2002-es kormányváltást követően a Miniszterelnöki Hivatal hagyományteremtő szándékkal kínálja idén is e lehetőséget. Az 1500 négyzetméteres jégpályán egyszerre öt-hatszázan korcsolyázhatnak. Közülük a gyerekek ingyenesen. December 24-én és 31-én 10–15 óráig, máskor egységesen 9–21 óráig.  A szervezők világításról, zenéről és büféről ugyanúgy gondoskodtak, mint az orvosi ügyeletről, illemhelyről, a folyamatos takarításról vagy a cipőmegőrzésről. Azt remélik, hogy a téli vakációban mind több gyermek látogat el a Szerencsejáték Rt. támogatásával létrehozott, alkalmi sportolási lehetőséget kínáló létesítményre, s nem csak a televízió előtt töltik majd szabadidejüket. (P.R.)

Karácsony pálmafák alatt

A magyarok télen is inkább melegebb éghajlatra mennek, különösen a karácsonyi és a szilveszteri szezonban. Akik csak a prospektusokból nézhetik a luxusutakat, azok belföldi wellness szállóban töltenek egy hosszú hétvégét, de az is gyakori, hogy a családtagok névre szóló utazási csekket találnak a fa alatt, és már pakolhatják is a bőröndöt. Az utazási irodák ajánlatai is azt bizonyítják, hogy a magyarok nagy része nem a sípályákon erősít, hanem a mediterránumban gyűjti a napsugarakat, elraktározva azt a tél idejére.

Amerika illata

Tommy Hilfiger tervezései, világszerte kedvelt ruhái Amerika kreativitását és sokszínűségét testesítik meg. Kollekciói a klasszikus viselettől a modernizált üzleti ruházatig stílusok sokaságát ötvözik. Ruhái és a piros, fehér, kék logó a hamisítatlan amerikai szellemiség és mentalitás jelképeivé váltak. Sikerének titka abban áll, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri vevői igényeit, tervezés közben is azt tartva szem előtt. Kiváló minőségű, kényelmes és ésszer? árfekvés? ruhái által egy lojális vásárlói közönséget nyert meg magának. Természetes személyisége és megközelíthetősége lelkes rajongókat szerzett számára is.

Montana, aki gyűlölte a vereséget

Minden mérkőzésre úgy állt oda, hogy tudta, számára nincsen megnyerhetetlen csata. Sohasem számított vereségre, senkitől sem félt, és különösen akkor nyújtotta a legmaradandóbb teljesítményt, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rá. Pozitív hozzáállását minden játékostársának át tudta adni, nagyon szerette a kihívásokat. Lelkesedése maga volt az amerikai foci. Ezeket a dicshimnuszokat volt játékostársai mondták Joe Montana legendás pályafutásáról, arról a sportolóéról, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek Amerikájának szimbólumává vált.

Aranyköpések

Az év végén ismét vidám perceket szerezhetnek azok az elszólások, amelyek az idén hangzottak el a riporterek szájából. Az alábbiakban (remélhetőleg sokak örömére) a legjobbakat újra leközöljük.

A skandinávok vitték el a pálmát

"Zongoracipelőinknek a döntő pillanatokban nem ment a játék, és ez az egész csapatra átragadt" – értékelte a Heteknek a magyar női kézilabda-válogatott Eb-szereplését Zsiga Gyula mesteredző. A hazai rendezés? kontinensviadalon Kiss Szilárd együttese a harmadik helyet szerezte meg, az aranyat Norvégia nyerte.

Francia mesterművek Pesten

Az árnyék és fény ellentétes, de elválaszthatatlan fogalmak. Ez nem csak a fény optikai és szimbolikus megjelenítésére értendő. A francia festészet 400 évét felölelő budapesti kiállítás az elismert festők mellett a szakma "árnyékos oldalára" érdemtelenül kiszorult művészek egy-egy alkotását is bemutatja. 

Programajánlat

Kiállítás:
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!