hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Montana, aki gyűlölte a vereséget
Tengerentúli sportlegendák 2.

2004. 12. 26.
Minden mérkőzésre úgy állt oda, hogy tudta, számára nincsen megnyerhetetlen csata. Sohasem számított vereségre, senkitől sem félt, és különösen akkor nyújtotta a legmaradandóbb teljesítményt, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rá. Pozitív hozzáállását minden játékostársának át tudta adni, nagyon szerette a kihívásokat. Lelkesedése maga volt az amerikai foci. Ezeket a dicshimnuszokat volt játékostársai mondták Joe Montana legendás pályafutásáról, arról a sportolóéról, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek Amerikájának szimbólumává vált.



Montana térterelő átadásaival meccseket döntött el Fotó: Reuters

1995-ben Joe Montana búcsút intett az amerikai futball világának. "Sohasem gondoltam volna, hogy eljön a nap, amikor azt kell majd mondanom, visszavonulás, de sajnos eljött. Visszavonulok – búcsúzott a világsztár. – Egész életemben arra a pillanatra vártam, hogy az NFL-ben léphessek pályára. Amikor ez megtörtént, egy álom vált valóra, és ez a fantasztikus érzés pályám végéig megmaradt bennem. Az egész csodálatos és megismételhetetlen volt" – beszélt karrierjéről Montana.

Montana miatt a futball-szerető amerikaiak a nyolcvanas évek San Franciscóját egy királysághoz, Camelothoz hasonlították, ahol minden héten egy Lancelot, Joe Montana harcolt a sárkány, az ellenfél ellen, és gyakran csak néhány perce maradt arra, hogy legyőzze azt. Hihetetlenül magabiztos, pontos és kiegyensúlyozott játéka miatt a szurkolók egyre gyakrabban tették fel a kérdést, ez az ember meg honnan jött?

A történet közel negyven éve vette kezdetét, amikor is egy pennsylvaniai városban, New Eagle-ben Joe Montana megismerkedett az amerikai focival. A különösen apró termet? gyermeket elsőként édesapja tanította az újvilág legnépszerűbb sportágára. "Apám megtanított arra, hogy sohasem szabad meghátrálnom és feladnom. Nélküle nem lettem volna az, aki vagyok, ő volt az, aki a legjobban tudta, hogyan kell győztest nevelni belőlem. Mindig is gyűlöltem veszíteni" – állítja Montana.



A bajnoki aranygyűrűkkel 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!