hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kadhafi szerint Bush neki köszönheti győzelmét

2004. 12. 26.
Moamer al-Kadhafi líbiai vezér kifogásolja, hogy a Nyugat nem méltányolta kézzelfogható módon atomprogramja feladására vonatkozó döntését. Véleménye szerint Törökország csatlakozásával az iszlám terrorizmus is belépési engedélyt kap az Európai Unióba. 

Moamer al-Kadhafi líbiai vezér múlt héten több olasz sajtóorgánumban is megjelent interjújában kifogásolta, hogy a nemzetközi közösség elmulasztotta kézzelfogható tettekkel is "megjutalmazni" őt azért, hogy felhagyott a tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló programjával. Az Egyesült Államok, Európa és Japán ugyan "nyájas szavakkal" fejezték ki hálájukat azért, amiért megszűnt annak veszélye, hogy az észak-afrikai ország tömegpusztító fegyverekhez jut, "de semmi több nem történt". Ezeknek az országoknak "meg kellett volna jutalmazniuk Líbiát" – véli a tábornok. Úgy ítéli, hogy ez a mulasztás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy Irán és Észak-Korea nem hajlandók feladni saját atomprogramjukat, ugyanis Líbia a döntés meghozatala előtt egyeztetett ezekkel az országokkal, akik most kíváncsian várják, hogy mit fog kapni ezért cserébe az észak-afrikai ország. Azonban a jutalom elmaradása csalódást okozhat számukra, és így semmi nem fogja őket arra ösztönözni, hogy kövessék a példáját. Arra a kérdésre, hogy milyen jutalomra számított, rejtélyes módon válaszolt: "az atomenergia polgári célú felhasználására, ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy a katonai célokat feladjuk". 

Kadhafi kifejtette továbbá, hogy örül George W. Bush amerikai elnök újraválasztásának (még akkor is, ha nem ért egyet annak iraki politikájával), mivel vele tárgyalta meg a tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló program feladását. Sőt úgy véli, hogy a tárgyalások sikere jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai elnök választási győzelméhez. "Tudjuk, hogy ez a visszalépés 50 százalékban járult hozzá az elnök választási kampányához" – véli a líbiai vezér. Ezért is várná el az Egyesült Államoktól, hogy az akkor tett ígéretét most váltsa is valóra.

Kadhafi elítéli az iszlám terrorizmust, mellyel szemben a jövőben határozottabban kívánja felvenni a harcot országa védelme érdekében, melyet "igaz iszlám mintaállamnak" tart. A tábornok úgy véli, hogy az iszlám terrorizmus mindaddig létezni fog, amíg a teokratikus iszlám rendszerek annak helyet adnak. Szerinte a terrorizmus nem egyenlő bin Ladennel, ez utóbbit csak szimbólumnak tartja, mivel a terrorizmusnak ennél mélyebb gyökerei vannak. "Ha nem tépjük ki ezeket a gyökereket, mindig lesznek bin Ladenjeink" – tette hozzá. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte Törökország uniós csatlakozása az iszlám szélsőségesek számára fog igazán hasznot hozni, mivel azok "trójai falóként" használnák Törökországot Ankara uniós csatlakozását követően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!